LOCKOUT NE PRESTAJE

Propali NBA pregovori, sezona pred otkazivanjem

15.11.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Udruga igrača u američkoj profesionalnoj košarkaškoj NBA ligi (NBPA) u ponedjeljak je odbila najnoviju ponudu vlasnika klubova za potpisivanje novog kolektivnog ugovora prema kojemu bi se zarada od 4.3 milijarde dolara podijelila u omjeru 50-50, a predsjednik NBPA-a Billy Hunter najavio je podizanje tužbe protiv lige čime je ovogodišnja sezona dovedena pred otkazivanje

Hunter je izjavio kako se NBPA više neće pogađati oko novog kolektivnog ugovora i da će udruga prestati postojati u svom sadašnjem obliku kako bi mogla postati strukovna udruga koja može pokrenuti zakonske korake protiv NBA lige, te tako ispuniti prijetnju koju najavljuje od samog početka 'lockouta' ovoga ljeta.

'Došli smo do zaključka kako je proces oko dogovaranja kolektivnog ugovora propao. O našoj odluci da napuštamo pregovore obavijestili smo povjerenika lige Davida Sterna i NBA', rekao je Hunter.

S druge strane, i Stern je najavio tužbu protiv igrača.

'U očekivanju ovakve odluke igrača, NBA je podnijela tužbu zbog nepoštivanja radne obveze, jer je jasno kako zbog stalnih prijetnji tužbom udruga igrača nije pregovarala u dobroj vjeri. Također smo započeli parnicu na saveznom sudu zbog takve pregovaračke taktike igrača', izjavio je Stern.

Iz NBA tvrde kako je liga prošlu sezonu završila s minusom od 300 milijuna dolara, te da 27 od 30 klubova posluje s gubitkom.

U posljednjem prijedlogu lige, zarada od 4.3 milijarde dolara podijelila bi se u jednakim dijelovima klubovima i igračima, a sezona sa po 72 utakmice za svaki klub je trebala započeti 15. prosinca ove godine. Iz lige su najavili kako će, ako igrači ne pristanu na ovu ponudu, sljedeća biti da se omjer od zarade dijeli u omjeru 53-47 u korist vlasnika.

Prema posljednjem kolektivnom ugovoru koji je istekao na kraju prošle sezone zarada se dijelila u omjeru 57-43 u korist igrača koji su pristali na smanjenje svog udjela na 51 posto, ali ne i na daljnje smanjenje.

'Pregovarali smo u dobroj vjeri više od dvije godine i napravili smo sve što bi netko razuman mogao očekivati poglavito ukoliko pogledate čega smo se sve odrekli. Igrači sada smatraju kako su dovoljno popustili i da NBA nije bila spremna da daljnje pregovore. Stvari se ne bi poboljšale, a vlasnici bi se nastavili bogatiti', naglasio je Hunter.