VLADE DIVAC

'Dražen i Sabonis su najbolji Europljani svih vremena'

03.04.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Sacramento Kingsi umirovili su dres Vlade Divca, a bivši srpski košarkaš, danas predsjednik Srpskog olimpijskog odbora, dao je intervju u kojem je govorio o svojoj karijeri, suigračima i sportskim suparnicima. Spomenuo je i Dražena Petrovića, kojeg smatra najboljim europskim košarkašem svih vremena

Centar Vlade Divac jedan je od tri košarkaša u povijesti NBA lige s preko 13.000 koševa, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada. Sacramento je umirovio Divčev dres, a bivši jugoslavenski i srbijanski reprezentativac prisjetio se igračkih dana. Njegove najzanimljivije izjave bile su vezane uz suigrače iz bivše države.

Prije 20 godina Divac je s Draženom Petrovićem, Aleksandrom Volkovim, Šarunasom Marčulionisom i Žarkom Paspaljem došao u NBA. Danas je ta liga prepuna stranaca.

'Sigurno smo im otvorili vrata. Američki treneri konačno su počeli vjerovati igračima s druge strane Atlantika. Naš stil igre i radne navike proširili su NBA ligu daleko izvan granica SAD-a', rekao je Divac te odgovorio na pitanje koga smatra najboljim europskim košarkašem svih vremena.

'Imam dva favorita, to su Arvydas Sabonis i Dražen Petrović', istaknuo je Divac.

Divac se raspričao o najboljem hrvatskom košarkašu, tragično preminulom Draženu Petroviću.

'S Draženom sam bio vrlo blizak, bili smo suigrači u reprezentaciji Jugoslavije. Došli smo zajedno 1989. u NBA. Putovi su nam se razišli za vrijeme rata i prije njegove tragične smrti nismo stigli riješiti nesporazume. Nedavni posjet Zagrebu nakon 20 godina izbivanja za mene je bio vrlo emotivan. Prvo što sam napravio je bio posjet Draženovu grobu, kao i grobu Kreše Ćosića, koji mi je bio mentor i izbornik u reprezentaciji.'

Divac je danas predsjednik Srpskog olimpijskog odbora, ali nije previše zainteresiran da postane Srbije.

'Nadam se da do toga nikad neće doći. To je potpuno drukčiji životni put.'