KREĆE ABA LIGA

Cedevita, Zagreb i Cibona žele vrh

01.10.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Utakmicom između slovenske Krke i izraelskog Maccabija, tjedan dana ranije od ostalih, započinje 11. izdanje regionalne košarkaške lige. Nova sezone trebala bi biti još neizvjesnija i jača

Regionalna košarkaška liga od ove se sezone zove ABA, jer se generalni sponzor banka NLB povukao. No to nije jedini novitet u 11. izdanju, po mnogima druge najjače lige u Europi. Naime, nakon sezone 2002/03. u ligu se vraća veliki Maccabi iz Tel Aviva. Izraelska momčad upotpunila je mjesto koje je ostalo nakon što je poslije samo jedne sezone nastupanja iz lige otišao češki Nymburk. Tako će ionako jaka liga dolaskom, odnosno povratkom, Maccabija biti još jača i daleko kvalitetnija.

Ove sezona Hrvatska će imati tri predstavnika, jednog manje nego prošle sezone. Naime, jedini hrvatski klub koji je osvojio ovu ligu, Zadar, nije se uspio kvalificirati u ovogodišnju regionalnu ligu. Aktualni hrvatski prvak Zagreb, zatim Cedevita te Cibona branit će hrvatske boje u ligi koju već godinama 'terorizira' svojom kvalitetom Partizan. Naime, crno-bijeli su pet puta osvajali regionalnu ligu.

Cijela priča započinje ogledom slovenske Krke i Maccabija u subotu, 1. listopada, a ostali klubovi na teren će tjedan dana kasnije. Cibona će u goste Maccabiju ranije, i to u sklopu trećeg kola, Cedevita dočekuje Budućnost, a Zagreb Partizan.

Što reći o hrvatskim klubovima i njihovim šansama? Objektivno gledajući, Cedevita ima najviše šanse napraviti nešto u ligi. Svake godine klub iz Podsuseda diže svoju kvalitetu. Svoju premijeru u regionalnoj ligi imali su u sezoni 2009/10. kada su završili na sedmom mjestu, kao i sezonu kasnije. No ove bi mogli napraviti napredak. Momčad se pojačala, došli su Matjaž Smodiš, nekadašnji cibos Christopher Warren, također je novo ime na klupi – Dražen Anzulović. Ako se sve dobro posloži, Cedevita bi mogla na sam vrh.

Aktualni prvak Zagreb CO, ostao je bez Luke Žorića, no zato su doveli slovenskog reprezentativca Sašu Ožbolta. U pripremnim utakmicama 'mravi' iz Trnskog nisu se baš pokazali u najboljem svjetlu, no kako će sezona napredovati, za očekivati je da će i njihova igra doći na željenu razinu. S druge strane 'mravi' imaju tri ponajbolja mlada igrača Europe – Darija Šarića, Marija Hezonu te Dominika Mavru. Ako ništa drugo, za njih će nastup u regionalnoj ligi biti velika škola. Samo da dobiju što bolju minutažu. Prošle su sezone završili na petom mjestu, no ove sigurno žele korak više.

Na kraju, tu je i Cibona, klub koji je još donedavno bio pred gašenjem. Danas je konsolidiran i iz kluba najavljuju da se vraćaju na stare staze slave. Jednostavno je nemoguće još procijeniti što današnja Cibona može. Otišao je Bogdanović, došli su novi Amerikanci, došao je Rudež iz Cedevite, zatim je tu u Goran Suton. Po 'rosteru' nije to nimalo slaba momčad. Ako će ih logistika (novac) slušati, mogli bi biti veliko iznenađenje lige. Proteklu sezonu sigurno žele što prije zaboraviti. Tek 12. mjesto za 'vukove' je sramota. Danas se svi nadaju da mogu biti samo bolji.

Ako govorimo o favoritima za osvajanje lige, tu je uvijek neprikosnoveni Partizan, definitivno ne smijemo zaboraviti Maccabi, a tu je i Olimpija. U svakom slučaju, očekuje nas vrlo zanimljiva sezona.