PORAZ OD GRKA ZA KRAJ

Debakl – Hrvatska nije prošla skupinu

05.09.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija je na Europskom prvenstvu u Litvi poražena u petom kolu skupine C od Grčke 69:74 (27:44). Novi posrtaj značio je i oproštaj Vrankovićevih izabranika od natjecanja

Gotovo je! Hrvatski košarkaši prvi put od samostalnosti nisu prošli skupinu na Europskom prvenstvu. Kako su igrali, nisu ni zaslužili. Nakon poraza od Makedonije i BiH, posljednji čavao u lijes zabila je Grčka, reprezentacija koju nismo pobijedili 16 godina.

Opet smo ušli mlako u utakmicu. Grci su nam zabijali kako su htjeli, dok u napadu Vrankovićevo društvo nije imalo rješenja za najbolju obranu turnira.

Nakon deset minuta Hrvatska je zaostajala 12 koševa (13:25), a na odmor je otišla s minus 17 (27:44), iako je u nekim trenucima gubila i s 20 poena razlike.

U nastavku smo vidjeli agresivniji pristup. Očajnički lov i dobra rola Baraća približili su nas na 67:69, 24 sekunde prije kraja, ali Grci su bili sigurni kod izvođenja slobodnih bacanja te su nas poslali kući.

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Stanko Barać sa 14 koševa i šest skokova te Marko Popović sa 14 koševa i četiri asistencije, dok su Grke do pobjede predvodili Antonios Fotsis i Konstantinos Vasileiadis sa po 17 koševa.

Bio je to četvrti uzastopni poraz protiv Grčke koju smo zadnji put na EP-u pobijedili prije 16 godina, i to na njihovom parketu 1995. godine u Ateni (73:68) u susretu za broncu. Bila je to ujedno i posljednja hrvatska medalja na velikim natjecanjima.