KREĆE EUROPSKO PRVENSTVO

Na jakom Eurobasketu Hrvatska traži put za OI

30.08.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Od 31. kolovoza do 19. rujna u Litvi se održava Eurobasket. Na skupu najboljih starog kontinenta naći će se čak 24 reprezentacije, među kojima i Hrvatska. Cilj hrvatskih košarkaša je jasan – kvalificirati za OI u Londonu, a za takav pothvat treba osvojiti jedno od prvih šest mjesta

Za Litvu kažu da je zemlja koja možda i najviše voli košarku od svih. Zato je Eurobasket u toj zemlji pun pogodak. Tribine će biti pune, navijat će se zdušno. Ovaj Eurobasket zanimljiv je po nekoliko stvari, a najveća priča jest činjenica da nikad više Europljana koji igraju u NBA nije doputovalo na europsko prvenstvo. Jedna zanimljivost jest i ta da više od pola reprezentacija (a ima ih 24) ima američkog košarkaša u svojoj momčadi.

Što se tiče ovog Eurobasketa, ono bi moglo biti jedno od najjačih u posljednje vrijeme i sve se nadaju kako bi mogle osigurati put u London na Olimpijske igre. No, to će uspjeti samo šest prvoplasiranima. Prvo ime Eurobasketa zasigurno je Dirk Nowitzki koji se vratio u njemačku reprezentaciju nakon što je sa svojim Dallasom osvojio NBA naslov. Koliko će biti dobar Nowitzki, toliko će i Nijemci biti. To je svima jasno.

Gdje je tu Hrvatska?

Hrvatska reprezentacije je u Litvu doputovala u dosta izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlo prvenstvo. Od starosjedilaca tu je tek Marko Popović, ali su zato tu neki novi klinci. Od Bogdanovića, prvog Amerikanca u reprezentaciji Drapera, Simona, Tomića itd. Ždrijeb nas je smjestio u skupinu C zajedno s BiH, Makedonijom, Grčkom, Finskom i Crnom Gorom. Pred odlazak u Litvu izbornik Vranković i igrači su kazali koji im je cilj – osigurati Olimpijske igre, znači ulazak među šest najboljih. Ako se sve poklopi, ovaj Eurobasket bi za hrvatsku košarku mogao biti upisan kao prekretnica, jer je Vranković skupio mladu i potentnu ekipu koja bi zaista mogla dogurati daleko. Na posljednja tri Eurobasketa ispadali smo u četvrtfinalu nakon mini drama. Dosad smo devet puta nastupali na Europskom prvenstvu. U Münchenu 1993. smo osvojili broncu, kao i u Ateni dvije godine kasnije. U Španjolskoj 1997. smo doživjeli šok zavšivši kao 11., na istom mjestu kao i u Francuskoj 1999. godine. Popravili smo se u Turskoj 2001. kada smo bili sedmi, ali smo u Švedskoj 2003. opet bili 11. U Srbiji i Crnoj Gori 2005. smo osvojili sedmo mjesto, a na zadnja dva natjecanja (Španjolska i Poljska) smo osvojili šesto mjesto.

Što se tiče ostalih reprezentacija, najneizvjesnije će biti u skupini B gdje su smješteni Italija, Francuska, Njemačka i Srbija, uz Latviju i Izrael. Francuzi priželjkuju medalju, Nijemci s Nowitzkim pucaju visoko, Talijani sa Bargnanijem, Gallinarijem i društvom također, a što reći o Srbiji koja je već godinama strahovito jaka.

Domaćin Litva i Španjolska nalaze se u A skupini s Turskom, Poljskom, Portugalom i Velikom Britanijom. Španjolci su po mnogima najveći favoriti za naslov. Dovoljno je samo reći - braća Gasol, Calderon, Navarro, Fernandez, Rubio, Ibaka. Jaki su, strahovito su jaki.

Litva će nošena svojim navijačima sigurno biti 'dark horse' turnira. Problem im je što nemaju Kleize koji im je izuzetno važan, no i bez njega bi mogli daleko. Tu je i Turska koja u ovom trenutku ipak nema tu kvalitetu, pogotovo zbog činjenice da na klupi više nemaju Tanjevića.

U skupini D gdje se nalaze Belgija, Gruzija, Slovenija, Bugarska, Rusija i Ukrajina iskače tek Rusija s Kiriljenkom na čelu te Blattom na klupi. Istina, nije ni Slovenija slaba, samo je pitanje koliko je Božo Maljković uspio posložiti momčad.

U svakom slučaju pred nama je fantastičan košarkaški spektakl. Scena je spremna, glavni glumci su također. Ostaje samo uživati i nadati se uspjehu hrvatskih košarkaša. Hrvatska prvu utakmicu igra u srijedu 31. kolovoza protiv Finske u 20 sati.