POPIS ZA EUROBASKET

Izbornik Vranković otpisao Cara i Vrkića

27.08.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Josip Vranković u subotu je objavio imena 12 igrača koje će voditi na Eurobasket u Litvi koji će se održati od 31. kolovoza do 18. rujna.

Hrvatsku će u Litvi predstavljati: Dontaye Draper, Rok Stipčević, Marko Popović, Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Krunoslav Simon, Damjan Rudež, Damir Markota, Lukša Andrić, Luka Žorić, Stanko Barać i Ante Tomić.

Mjesta na popisu za Litvu tako nije bilo za Marka Cara i Zorana Vrkića koji su odradili kompletne pripreme.

Nakon 45 dana priprema, hrvatski košarkaši u nedjelju putuju na Eurobasket. U to ime pred novinare su izašli kapetan Marko Popović i dokapetan Ante Tomić te izbornik Josip Vranković koji je donio odluku koja dvojica ne idu u Litvu.

'Kući ostaju Vrkić i Car, a Rudež putuje. On je ovih dana pokazao da je u dobrom stanju a i kompatibilan je i na poziciji krila i krilnog-centra.'

Znači to i da će Marko Tomas biti u redu, baš kao i Ante Tomić, igrači koji rade po posebnom programu i vidaju manje ozljede. Svima njima cilj ulazak u krug reprezentacija koje će na Olimpijske igre izravno (idu samo finalisti) ili kroz olimpijske kvalifikacije (od trećeg do šestog mjesta na EP-u) No, izbornik o drugom krugu i završnici ne želi niti razgovarati.

'Mi moramo biti usredotočeni na našu prvu utakmicu s Fincima i one koje nam slijede potom. Imamo neatraktivnu, ali vrlo zahtjevnu skupinu', rekao je izbornik Vranković.

Stožernom centru Tomiću bilo je upućeno najviše pitanja. Upitan u kakvom stanju svijesti ide u Litvu (nada, optimizam ili u stilu samo da se ne osramotimo) kazao je:

'Idemo s nadom. Svatko od nas ima svoje mišljenje, no kada sve to povežemo dolazimo do četvrtfinala.'

Za usporedbe s Pau Gasolom, gospar Ante kaže:

'Te usporedbe su smiješne jer ja s njim ne mogu stati u istu rečenicu, no istina je da ja želim igrati istim stilom kao i on.'

Hrvatska će u prvom krugu natjecanja na Eurobasketu igrati u skupini C u Alytusu, a suparnici će joj redom biti Finska (31. kolovoza), Makedonija (1. rujna), Crna Gora (3. rujna), Bosna i Hercegovina (4. rujna) i Grčka (5. rujna).