KOŠARKA BEZ GRANICA

Rađa: Košarka nam puno dala, moramo nešto i vratiti

12.08.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Među 50-tak klinaca sudionika NBA-ova ljubljanskog kampa 'Košarka bez granica' našao se i jedan hrvatski 17-godišnjak. Nažalost, drugo naše mjesto ostalo je nepopunjeno jer HKS nikoga nije poslao umjesto ozlijeđenog Filipa Bundovića

S obzirom na to koliko je u druženju s bivšim NBA igračima uživao Jakov Mustapić, šteta je što neki drugi hrvatski klinac nije imao tu povlasticu. Mustapić je bio pun dojmova:

'Kad sam vidio Vladu Divca i NBA trenera Jaya Triana trebalo mi je nekoliko sekundi da dođem k sebi. Ovdje se čak više može naučiti o životu vrhunskih košarkaša izvan terena nego tehnički napredovati, no radili smo i sjajne igračke vježbe. Imali smo čak i svojevrsni draft, treneri su si birali momčadi, a Triano mi je rekao da mu je žao što me nije dobio u svoju momčad'.

Jakov je sin hrvatskog rekordera (82.70) i mediteranskog prvaka u bacanju koplja Ivana Mustapića. I dok je karakterno drugačiji (povučen je), tjelesno podsjeća na oca. Visok je 191 cm, a ima raspon ruku od 205 cm. Jakov i ostali klinci iz europskih zemalja u dvorani Tivoli svakodnevno su učili od NBA trenera (Curry, Sikma, Triano, Wolf), ali i od bivših igrača iz Hrvatske (Rađa, Bagarić, Šundov), Srbije (Divac, Tarlać, Vujanić), Crne Gore (Paspalj, Drobnjak, Čabarkapa) i Slovenije (Nachbar i Nesterović).

'Ako mogu pomoći da jedno dijete ne završi na ulici, zadovoljan sam. Jedan dan radili smo s djecom s teškoćama u razvoju i kada sam im na licima vidio taj trenutak sreće, bio sam sretan što sam tu. Pošteno je da mi koji smo od košarke dobili puno nešto i vratimo', kazao je negdašnji igrač Boston Celticsa Dino Rađa koji je iz svoga Splita u Ljubljanu došao motociklom (BMV) za pet sati.

Za Kelte je nakratko igrao i Šundov, dok je Bagarić bio tri godine član Bullsa. Bagi je trenutačno bez kluba, pa priznaje da je i Cibona još uvijek u igri.

'Pošteno su mi rekli koliko mogu dati. Cibona traži centra, a ja klub, pa je sve moguće', kazuje Bagi, s kojim su kontaktirali i ljudi iz Cedevite.

Kad smo ga fotografirali s Nesterovićem i Šundovom, ustvrdili smo da je na toj slici 20 NBA sezona.

'To vam je pet NBA mirovina', dobacio je u prolazu slovenski internacionalac Nesterović.