5. MJESTO NA EP-u

Košarkašice dohvatile olimpijske kvalifikacije

02.07.2011 u 22:24

Bionic
Reading

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija osvojila je peto mjesto na Europskom prvenstvu u Poljskoj te time osigurala nastup na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Londonu sljedeće godine, a ujedno izravni plasman na sljedeće EP koje će se održati za dvije godine u Francuskoj

Za najbolji plasman na dosadašnjim EP-ima naše su igračice u susretu za peto mjesto u Lodzu svladale Crnu Goru 73:59 (14-16, 24-19, 17-9, 18-15).

Hrvatsku su do važne pobjede predvodile Jelena Ivezić sa 21 košem i osam skokova te Iva Ciglar sa 19 i pet asistencija, dok je Anna De Forge sa 18 ubačaja bila najefikasnija u sastavu Crne Gore.

Naše su košarkašice u najvažnijoj utakmici EP-a uspjele uzvratiti Crnogorkama za visok poraz (60:81) iz ranijeg dijela natjecanja otprije 10 dana.

Osim prve četvrtine, kada su Crnogorke bile u laganoj prednosti, a Hrvatsku je u igri držala samo Jelena Ivezić, u ostatku utakmice naše su igračice kontrolirale igru i rezultat.

Sjajno je drugu četvrtinu odigrala Iva Ciglar koja je zamijenila umornu kapetanicu Sandru Mandir te je odličnim prodorima pod obruč i preciznim šutom bila najzaslužnija za vodstvo Hrvatske 30:22. Do kraja druge četvrtine Crnogorke su uspjele smanjiti na 38:35 isključivo zahvaljujući velikom broju skokova u napadu.

U 25. minuti rezultat je bio 42:42, ali do kraja treće četvrtine naše su igračice ostvarile ključnu seriju 13:2, u kojoj su Ivezić i Ciglar postigle svaka po pet poena.

Umorne Crnogorke, koje su gotovo čitavo natjecanje odigrale s istih pet igračica, u posljednjih 10 minuta nisu mogle zaprijetiti.