OSVETA LATVIJKAMA

Sjajne košarkašice na putu prema Olimpijskim igrama

30.06.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Hrvatske košarkaške reprezentativke svladale su Latviju sa 84:75 i izborile barem šesto mjesto na Eurobasketu, što je najveći uspjeh u povijesti naše ženske košarke. Za potpuni uspjeh nedostaje još jedna pobjeda

Nakon poraza u četvrtfinalu od Češke, igračice izbornika Bralića potpuno su se oporavile i nastavile zacrtanu putanju prema Olimpijskim igrama u Londonu. Latvija je u fazi skupina u 'divljoj' utakmici preokretom slavila protiv Hrvatica, ali uslijedio je uzvrat.

Ključnu prednost stvorile su u trećoj i početkom zadnje četvrtine kada su iz egala (46:46) napravile nezadrživu seriju od 30:10 i zrelom igrom završile posao i prije završnice. Umornu Sandru Mandir odlično je zamijenila Iva Ciglar sa 17 koševa, devet dodavanja i tri skoka, a briljirala je i Jelena Ivezić sa 19 koševa, šest skokova i dva dodavanja. Slišković je zabila 14, Mandir 13, a Lisa Karčić (9, sedam skokova) je prednjačila u dobroj tricaškoj dionici u nastavku.

Ovime je Hrvatska upisala svoj najbolji rezultat na Euru, ali za plasman na kvalifikacijski turnir za OI u Londonu trebat će im peto mjesto za koje će se boriti protiv još nepoznatih protivnica. Naime, još nisu odigrana niti druga dva četvrtfinala, i tko god izađe na megdan sve boljim Hrvaticama bit će im to treći meč u idućih 50-ak sati. Moguće protivnice su Crna Gora, Turska, Litva i Francuska, a meč je na rasporedu u subotu u 20.30 sati.

Kako god taj dvoboj završio djevojke su (najbolja igračica Anđa Jelavić nije ni došla zbog ozljede, a u trećem dvoboju ozlijedila se i Ana Lelas) pokazale da znaju i dale su novi zamah svom sportu u Hrvatskoj.