LOVI SE POLUFINALE

Hrvatske košarkašice po novo iznenađenje

29.06.2011 u 09:56

Bionic
Reading

Hrvatske košarkašice danas u Lodzu (20.30 sati) igraju četvrtfinalnu utakmicu Europskog prvenstva, a suparnice su im svjetske doprvakinje Čehinje

Hrvatice bi plasmanom u polufinale napravile najveći uspjeh na prvenstvu Starog kontinenta. Naime, dva puta su naše košarkašice bile u četvrtfinalu, ali nikada nisu dobile tu nokaut utakmicu (1995., 1999.).

'Češka je favorit s obzirom na rezultate u posljednjih nekoliko godina. No, u takvoj rulet-utakmici nismo ni mi bez izgleda,' istaknuo je hrvatski izbornik Stipe Bralić.

Hrvatska je iz četvrtfinala izbacila Španjolsku, treću s posljednjeg europskog i svjetskog prvenstva, reprezentaciju u kojoj najviše igračica dolazi iz Salamance, koja je europski prvak.

Uza sve, Španjolska u sastavu ima naturaliziranu Amerikanku Lyttle, koja je proglašena najboljim centrom Eurolige. Dakle, sudeći po tome, Češka ne bi smjela biti neki veliki bauk.

'Igrali smo s Čehinjama dvije prijateljske utakmice u Češkoj. U jednoj smo izgubili, a u jednoj pobijedili. Prijateljske su utakmice ipak nešto drugo, jer će danas ulog biti jako velik,' istaknuo je Bralić.

Pobjeda ne donosi samo polufinale i priliku da se Hrvatska prvi put u povijesti bori za medalju nego i izravni plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

'Češka igra slično kao i Hrvatska. Dobro je pokrivena na svim pozicijama, ima sjajne braniče i centre, Čehinje dobro šutiraju trice. Možda će ključno biti to tko će napraviti manje pogrešaka,' rekla je Iva Ciglar, hrvatska reprezentativka.

Dosad je najbolji plasman hrvatskih košarkašica bilo dva puta izboreno osmo mjesto. Mogu li sada poboljšati taj doseg?

'Naravno da možemo. Pa nećemo valjda do kraja prvenstva izgubiti sve tri utakmice,' rekao je Bralić.

Najbolje češke igračice na ovom prvenstvu su Katarina Elhotova sa 15,5 koševa po utakmici, Eva Viteckova sa 12,8 koševa po utakmici te najiskusnija Jana Vesela koja je igrala u WNBA ligi.

'Hrvatske košarkašice jake su u igri jedna na jednu i na to ćemo morati dobro pripaziti, kao i na činjenicu da sjajno šutiraju trice,' rekla je Jana Vesela.

U statističkim kolonama od naših igračica u vrhu je samo Sandra Mandir – treća po broju asistencija.