IZBOR NBA KLUBOVA

Bogdanović u Netsima, Irving prvi izbor drafta

24.06.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović izabran je kao prvi izbor druge runde NBA drafta, a nakon trostruke razmjene prava na njega dobili su New Jersey Netsi

Bogdanovića je prvo izbarao Miami, koji ga je potom proslijedio u Minnesota Timberwolvese, a ovi u New Jersey Netse. Bivši igrač Cibone, koji je ovoga ljeta preselio u turski Fenerbahče bio je jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem draftu.

Kao prvi 'pick' drafta izabran je branič sa sveučilišta Duke Australac Kyrie Irving koji će karijeru nastaviti u Cleveland Cavaliersima. Premda je 19-godišnji Australac, koji ima i američko državljanstvo, prošle sezone zbog ozljede stopala odigrao samo 11 utakmica, Cavsi su ga ipak uzeli. Posljednji put Cavsi su prvi izbor na draftu imali 2003. godine kada su izabrali LeBrona Jamesa i pogodili. Sada se nadaju kako su ponovo imali dobar 'nos'. Cleveland je imao i četvrti izbor, a odlučili su se za krilnog centra sa sveučilišta Texas Tristana Thompsona.

'Velika je čast biti prvi izbor NBA drafta. Ovo je za mene poseban trenutak u karijeri, no sada moram opravdati ovo povjerenje,' kazao je Irving.

Drugi izbor prve runde drafta imala je Minnesota koja je angažirala Derricka Williamsa sa sveučilišta Arizona, koji je jedini rođen u SAD među prvih sedam odabranih igrača. Utah se kao treći odlučio za turskog centra Enesa Kantera.

Toronto Raptorsi su odabrali 19-godišnjeg centra Lietuvos Rytasa Jonasa Valančiunasa, dok je Čeh Jan Vesely, bivši igrač Partizana kao šesti 'pick' otišao Washington Wizardse. Sedmi izbor bio je Bismack Biyembo iz Konga, a uzeli su ga Sacramento Kingsi. Brandon Knight je završio u Detroitu, MVP ovogodišnjeg završnog NCAA turnira i član sveučilišnog prvaka Connecticata Kemba Walker je završio u Charlotte Bobcatsima, dok su Milwaukee Bucksi kao deseti izbor uzeli najboljeg strijelac NCAA Jimmera Fredettea.

Draft 2011.

1. Kyrie Irving (19), Cleveland Cavaliers
2. Derrick Williams (20), Minnestota Timberwolves
3. Enes Kanter (19), Utah Jazz
4. Tristan Thompson (20), Cleveland Cavaliers
5. Jonas Valančiunas (19), Toronto Raptors
6. Jan Vesely (21), Washington Wizards
7. Bismack Biyombo (18), Charlotte Bobcats
8. Brandon Knight (19), Detroit Pistons
9. Kemba Walker (21), Charlotte Bobcats
10. Jimmer Fredette (22), Sacramento Kings...
....
31. Bojan Bogdanović (22), New Jersey Nets...