'MRAVI' NA VRHU

Zagrebu treća pobjeda i naslov prvaka

04.06.2011 u 22:21

Bionic
Reading

Premda je to malo tko očekivao, Zagreb je u samo tri utakmice ostvario isto toliko pobjeda nad Cedevitom te stigao do svog prvog naslova prvaka Hrvatske

Košarkaši Zagreba novi su prvaci Hrvatske. Nakon subotnje, treće uzastopne pobjede nad Cedevitom, 'mravi' su apsolutno zasluženo slavili 89:85 (75:75) i okitili se vrijednim trofejem, prvim u svojoj povijesti.

Malo tko je očekivao da bi finale Cedevite i Zagreba moglo trajati tako kratko. Tri utakmice i tri pobjede iz perspektive prosječnog ljubitelja košarke doima se kao da su 'mravi' nedostižni za momčad koju vodi Aco Petrović, no nije baš tako. Cedevita je kvalitetna ekipa, koja je imala peh da joj se Vedran Vukušić ozlijedi u najnezgodnije vrijeme, onda kad se odlučivalo o borbi za najvredniji domaći trofej. Uz to, Draper je posve izvan forme i načet ozljedama te nije u finalnoj seriji prikazivao ono što se od njega očekivalo, i takav epilog je posve jasan.

S druge strane, Žorić, Simon i društvo u žutim dresovima odigrali su tri izvrsne utakmice, pokazali puno manje nervoze te u ključnoj utakmici, kad je bilo najteže, odigrali zrelo i ozbiljno. Dobiti Cedevitu u produžecima na tako miran i taktički zreo način, to može samo jako kvalitetna momčad. Očito to Zagreb i jest!

Cedevita je u trećoj utakmici imala svoju šansu; ako zanemarimo cijeli tijek utakmice u kojoj je rezultat najčešće bio izjednačen, u posljednjih pet sekundi Petrović, igrač, a ne trener, napravio je nevjerojatnu glupost u kontri tri na dva. Prekršaj u napadu pri egalu nešto je što si iskusni igrači ne smiju dopuštati. Utakmica je otišla u produžetak, a tu je Zagreb bio neprikosnoven.

Najbolji u redovima novoga prvaka bio je Krunoslav Simon, koji je zabio 26 koševa, a tomu je dodao i 10 skokova, dok je kod poraženih najefikasniji bio Dontaye Draper sa 20 koševa.

Zagreb je ove sezone osvojio oba domaća trofeja, ranije je osvojio i Kup, te će biti hrvatski predstavnik u Euroligi sljedeće sezone. Zagreb CO je četvrti klub koji je ponio naslov prvaka Hrvatske u košarci, nakon Cibone, Splita i Zadra.