POČINJE NBA DOIGRAVANJE

Derrick Rose na stazi Michaela Jordana

16.04.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Večeras počinju 'ratovi zvijezda na planeti NBA' - 62. doigravanje za naslov prvaka američke profesionalne lige. S obzirom na njenu kvalitetu i internacionalnost igrača, to je utrka za neslužbeni naslov klupskog prvaka planete

Regularni dio sezone vidio je renesansu jedne stare šampionske momčadi (San Antonio Spursi osvojili su Zapadnu konferenciju prvi put nakon 2007, kada su i zadnji put bili prvaci) te strahoviti uzlet Chicago Bullsa koji su u finišu izbili na prvo mjesto Istoka.

Motor Bullsa, playmaker Derrick Rose, jedan je od najlegitimnijih kandidata za Najkorisnijeg igrača godine. Klub koji povijest mjeri 'prije i poslije Michaela Jordana' konkurira za šampionski naslov prvi put od 1998. godine, a Rose i novi dečki u kvartu pokušavaju svesti euforiju na koliko-toliko normalnu razinu, podsjećajući da još uvijek 'mogu ispasti već u prvom kolu play offa'.

Po inerciji, glavni favoriti Istoka za mnoge su još uvijek ili Miami Heat sa svojim narcisoidnim tercetom James-Wade-Bosh (uoči sezone samoproglasili su se najboljom momčadi svih vremena, da bi ih regularni dio, blago rečeno, demantirao), te Boston Celticsi sa svojim 'pokretnim muzejom budućih Hall of Famera'. Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen i Shaquille O' Neal kreću u vjerojatno posljednji pohod na naslov, razigravani magičnim rukama, brzinom i umom ponajboljeg asistenta lige Rajona Rondoa.

Najveći problem Celticsa još uvijek nije pozna košarkaška dob, koliko nedavni trade u kojem su se odrekli Kendricka Perkinsa. Od tog trenutka po rezultatima su postali tek prosječna momčad i nikako da pronađu dobitnu kombinaciju obrane i napada. Pokazalo se koliko su pored svih svojih zvijezda ovisili o defanzivnoj 'šljaki' jednog očito debelo podcijenjenog i u napadu samozatajnog centra.

Za zatvaranje kvarteta najvećih ovogodišnjih favorita moramo se vratiti na Zapad po branitelje naslova LA Lakerse. Kobe Bryant i Pau Gasol predvode izbalansiranu momčad čiji trener Phil Jackson pikira svoj 12. NBA naslov. Bryant napada duplo manju brojku – šesti prsten, ali time bi se statistički izjednačio s igračem s kojim ga kroz karijeru najviše uspoređuju - Michaelom Jordanom.

Gledano na institucionalnom nivou, ako obrane naslov, Lakersi će se izjednačiti sa svojim najvećim rivalima Celticsima (17 osvojenih prvenstava), što bi značilo da su ih po trofejima dostigli prvi put u povijesti nakon što se Boston 60-ih promovirao u prijestolnicu američke profi košarke.

U današnjoj NBA egoizam igrača mnogo je manje izražen na terenu negoli prije 10-ak godina. Više gotovo da i nema momčadi koju personalizira jedan 'veliki vođa', jer se sporednim ili modificiranim ulogama nerijetko prilagođavaju bivši All Star igrači, odnosno budući članovi Dvorane slavnih. Ponajbolje rezultate postižu ekipe sa svestranom cijelom petorkom, pa i klupom za rezerve.

Kao pritajene favorite Istoka ne bi trebalo zanemariti Orlando Magic predvođen ponajboljim centrom današnjice Dwightom Howardom. Bit će posebno zanimljivo vidjeti i koliko mogu New York Knicksi sa novooformljenim, strašnim krilnim tandemom Stoudemire-Anthony.

Na Zapadu, Dirk Nowitzki još uvijek vuče Dallas Maverickse prema vrhu, ali s godinama su dobili veteranski štih i nekako ispali iz fokusa kad se govori o najmoćnijima. Možda već ove godine njihovo mjesto zauzme Oklahoma City Thunder, u čijim redovima igra najbolji strijelac lige Kevin Durrant (27.7 poena)

Slijedi popis svih parova prvog kruga NBA doigravanja, s nekim od ključnih igrača u svakoj momčadi:


ISTOČNA KONFERENCIJA

1.Chicago Bulls (Rose, Boozer, Deng...) – 8. Indiana Pacers (Granger, Hibbert...)

2. Miami Heat (Wade, James, Bosh...) - 7. Philadelphia 76-ers (Brand, Iguodala...)

3. Boston Celtics (Pierce, Garnett, Rondo, Allen...) – 6. New York Knicks (Stoudemire, Anthony, Billups...)

4. Orlando Magic (Howard, Richardson, Turkoglu...) – 5. Atlanta Hawks (J. Johnson, J. Smith, Horford...)

ZAPADNA KONFERENCIJA

1. San Antonio Spurs (Ginobilli, Parker, Duncan...) – 8. Memphis Grizzlies (Randolph, Gay...)

2.LA Lakers (Bryant, Gasol, Odom...) – 7. New Orleans Hornets (D. West, Paul...)

3. Dallas Mavericks (Nowitzki, Terry, Marion...) – 6. Portland Trail Blazers (Aldridge, Matthews...)

4. Oklahoma City Thunder (Durant, Westbrook...) – 5. Denver Nuggets (Gallinari, Nene...)