EUROLIGAŠKIH PLUS 22

Cibona razvalila Fener i Giričeka u Istanbulu!

25.02.2009 u 21:36

Bionic
Reading

Premda je mnogima izgledalo kao nemoguća misija, ipak se dogodilo. Zagrebačka Cibona ne samo da je pobijedila, nego je doslovce rasturila Fenerbahče usred Istanbula (86:64) i tako ponovno zadržala izglede za četvrtinu finala Eurolige. 'Vukovima' za prolaz skupine treba pobjeda u gostima protiv Siene

Premda su prije dva tjedna na svom parketu izgubili od Gordana Giričeka i njegovog Fenerbahčea, 'vukovi' su istoj družini uzvratili u Istanbulu. I to kako! Sa 22 razlike! Konačni rezultat 86:64 čak ni ne dočarava kakvo je to razvaljivanje bilo, od starta utakmice do njezinog kraja igrači Velimira Perasovića igrali su kao u transu, pogađali gotovo sve otvorene šutove i igrali čvrstu obranu, a jedini kakav-takav problem bio je defanzivni skok, no suparnik je u srijedu tako loše šutirao da na kraju tih 15-ak uhvaćenih lopti u napadu turskoj momčadi nije ništa pomoglo.

Kad se sve zbroji i oduzme, Cibona je pobjedu osigurala već u prvom poluvremenu. Nakon prvih 10 minuta imala je vodstvo od 14 razlike (28:14), a nakon dodatnih 10 minuta plus 22 (49:27). Već tada je bilo jasno da će se domaćini vratiti u utakmicu samo nekom ludom serijom trica i istovremeno očajnom igrom Cibone. Srećom, to se nije dogodilo.

Fenerbahče je u utakmici šutirao trice loših 28 posto, pogodili su tek sedam od 25 pokušaja, a slobodna bacanja su im bila ispod 45 posto (9 od 21). Za razliku od domaćina, Cibona je trice šutirala 53 posto (8 od 15), a dvice čak 64 posto (25 od 39). Već samo pogled na taj dio statistike sasvim dovoljno govori o nemoći Fenera, a kad se tomu pridoda da je na kraju Cibona imala čak i skok više od suparnika, unatoč već spomenutih 15 ofenzivnih turskih skokova, tad je jasno da plus 22 za 'vukove' nije nikakva slučajnost.

U pobjedničkim redovima ponovno je igrom prednjačio Alan Anderson. Taj bivši igrač NBA-a zabio je 18 koševa uz šut 6:10 (od toga trice 4:5!), imao još 4 skoka, isto toliko asistencija i ukradenih lopti, a zalijepio je suparnicima i 2 banane. Njemu uz bok bio je Davor Kus sa 19 koševa, a najveće iznenađenje bio je Jared Homan sa 16 postignutih koševa i 5 skokova ostvarenih u manje od 20 minuta igre.

Kod domaćina najefikasniji je bio Oguz Savas sa 13 koševa, Mirsad Turkcan je dodao 12, a naš Gordan Giriček zabio je tek 5 koševa, uz očajan šut 2:10.

Iduću utakmicu Cibona će igrati u Italiji protiv Siene i ako 'vukovi' tu utakmicu pobijede, tad će osigurati ulazak u četvrtfinale Eurolige. Posljednja utakmica protiv CSKA-a bit će im tek puka formalnost...