KREĆE EUROBASKET

Perasović otkrio recept za Slovence; dotakao se i favorita

04.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Iako su ozljede nekih igrača, prije svih ona Marka Tomasa, poremetile savršenu kemiju unutar hrvatske košarkaške reprezentacije - kapetan reprezentacije Roko Leni Ukić miran je uoči prve utakmice protiv Slovenije (21:00, subota)

Tako se na konferenciji za novinare 31-godišnji Roko Leni Ukić nije dao uvući u priču o velikim očekivanjima i lovu na prvu košarkašku seniorsku medalju nakon 20 sušnih godina i EP-a u Grčkoj 1995.

'Nije bilo nekog dogovora oko toga, već je to stvar iskustva. Znamo kako se treba postaviti. Treba nas pustiti da govorimo na terenu i tamo napravimo najbolje što možemo. Atmosfera u momčadi je super, svjesni smo svih pobjeda koje smo ostvarili, ali smo isto tako svjesni da one ne moraju ništa značiti. Znamo da to još nije dovoljno dobro, da moramo dignuti razinu igre kako bi na kraju bili zadovoljni i napravili nešto. Nama je u glavama jedino Slovenija i pobjeda u toj utakmici', kazao je kapetan.

Hrvatska i Španjolska su jedine dvije reprezentacije koje su pripremni period završile bez poraza. To je Perasovićevu momčad u nekim analizama gurnulo u krug favorita. No, izbornik Hrvatske slušao je i čitao neke druge analize kojima je skloniji.

'Vidio sam da većina stručnjaka smatra četiri reprezentacije kao glavne favorite za medalje, a to su Francuska, Španjolska, Srbija i Grčka. Nas su stavili u krug od pet - šest reprezentacija koje su odmah do. Meni se to čini realnije.'

Hrvatska će po prvi put utakmice nekog velikog natjecanja igrati pred svojim navijačima, iako je i u Sloveniji prije dvije godine, na utakmicama u Celju i Ljubljanu atmosfera bila prilično domaćinska. Igranje u Zagrebu Roku Ukiću ne predstavlja uteg.

'Kad prođeš puno toga, onda znaš kako se postaviti. Ne osjećam presing, pozitivno uzbuđenje da. Dugo se već pripremamo, dugo smo zajedno i čekamo da to što prije krene, da pokažemo što možemo.'

Prva prepreka Perasovićevoj momčadi bit će reprezentacija Slovenije o kojoj hrvatski izbornik ima vrlo visoko mišljenje.

'To je ozbiljna, disciplinirana i čvrsta reprezentacija. Igraju kolektivno i hrabro, s gotovo svih 12 igrača u rotaciji. Iznimno su agresivni i stalno na granici prekršaja. Teže igrati s puno kontranapada. Pometu te, ako ne odgovoriš na njihovu agresivnost. Kolektivna obrana će biti ključ. Moramo odgovoriti na isti način, odigrati tvrdu i čvrstu utakmicu', zaključio je Perasović.