TUGA U LENSU

Portugalski izbornik pokazao Čačiću da još treba učiti

26.06.2016 u 09:25

Bionic
Reading

Dugo će se Čačić sjećati promašaja Domagoja Vide, čvrstog bunkera portugalskog izbornika Fernanda Santosa, ali nadamo se i svoje greške što je s Pjacinim ulaskom čekao do 109. minute, odnosno Mandžukićevom promjenom do 88. minute. Jer to su detalji na kojima je Čačić poražen od objektivno slabijeg protivnika

Nažalost, ovaj prvi poraz, htio to izbornik priznati ili ne, obilježit će njegovu karijeru. Jer i on sâm rekao je da su bili bolji.

'Ja sam i prije utakmice rekao da se oni nas plaše i zato sam očekivao defenzivni Portugal. Oni su prijetili samo s Nanijem i Ronaldom, a mi smo ih u tome jako dobro osujetili izuzev te zadnje minute kada nas je ponijela mogućnost da riješimo utakmicu prije penala. Gol je visio u zraku, a na kraju se dogodilo što se dogodilo.'

NIZ BEZ PORAZA U SLUŽBENIM SUSRETIMA NA STARTU MANDATA

Bilić – 10 (osam pobjeda, dva neodlučena ishoda)
Kranjčar – 10 (sedam pobjeda, tri neodlučena ishoda)
Blažević, Jozić, Štimac – 6 (pet pobjeda, remi)
Čačić – 5 (četiri pobjede, remi)
Kovač – 2 (pobjeda i remi)
Barić – 1 (remi)


Ono što se moglo primijetiti jest da se Portugal mudro branio, bez neke posebne namjere juriša prema Subašiću, ali i svjestan da će se barem jednom – naći u gol prilici. Santos je takvu taktiku prezentirao već dva puta, dok je kao grčki izbornik vodio momčad protiv Slavena Bilića. U Zagrebu je bilo 0:0, a u Pireju su Grci slavili 2:0. I zato čudi što se Čačić nije bolje pripremio za Santosovu taktiku. Odnosno što su i njegove reakcije bile prekasne.

Zašto je Mandžukića pretpostavio Kaliniću i držao ga do 88. minute, odnosno, zašto je Pjaci priliku dao tek u 109. minuti?

'Kalinić i Pjaca su u utakmicu ušli u samoj završnici kada su svi igrači već bili umorni i očekivao sam da će napraviti nešto. Teško mi je sada reći je li mi žao što ih nisam ranije uveo, to se nikad neće znati.'

Prema onome što je rekao nakon utakmice, sebi ne zamjera ništa, već se okreće novom kvalifikacijskom ciklusu, u kojem će Hrvatska biti u skupini s Turskom, Islandom, Ukrajinom, Finskom i Kosovom.

'U Francuskoj smo odigrali četiri zaista vrhunske utakmice, šteta što nas nije pratio i rezultat. Čestitam igračima na zalaganju, htijenju i kvaliteti. Sada nam preostaje odmoriti se jer nas za mjesec i pol dana čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Imamo tešku skupinu, a samo pobjednik ide dalje. Mi imamo i hendikep što ćemo dvije domaće utakmice igrati bez gledatelja, ali nadam se da ćemo smoći snage i motiva da se izborimo za SP', završio je svoju francusku priču, bez happy-enda, izbornik Ante Čačić.