DRAMA S PRODUŽETKOM

Zbogom Euru: Portugalci nanijeli jako bolan poraz Hrvatskoj!

26.06.2016 u 00:06

  • +39

EURO 2016., Hrvatska - Portugal

Izvor: Reuters / Autor: Charles Platiau

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija nesretno je ispala s Europskog prvenstva. U dvoboju protiv Portugala naši su u Lensu izgubili nakon produžetka, zahvaljujući pogotku Quaresme u 117. minuti...

Čačićeva izabrana vrsta doživjela je veliko razočaranje. Nakon impresivne tri utakmice u skupini D, naši su nesretno ispali u dvoboju osmine finala protiv Portugala koji je nastavio svoju seriju trijumfa te četvrti put zaredom bez primljenog pogotka svladao hrvatske nogometaše. Ogromna je to šteta jer igrala je Hrvatska dobro, a ždrijeb je nudio priliku da se ode daleko, možda i do finala.

Drama u Lensu trajala je 120 minuta. Hrvatski nogometaši dobro su započeli dvoboj i dominirali terenom u početnim minutama, no odmah je postalo jasno da protiv Portugala neće biti lako stvarati prilike kao u prethodnim utakmicama. Santosova momčad čvrsto se postavila, maksimalno skratila teren i našim veznjacima ostavljala vrlo malo prostora. Nije preostalo ništa drugo nego strpljivo čekati svoju priliku.

U prvom dijelu vidjeli smo tek dvije prilike vrijedne spomena. U 25. minuti Pepe je pucao preko gola glavom nakon prekida, da bi pet minuta kasnije uzvratio Ivan Perišić koji se u prodoru oslobodio braniča, no njegov udarac otišao je pokraj gola. Portugalci su prekršajima cijelo vrijeme prekidali ritam hrvatskog napada, no sudac Carlos Velasco Carballo nije im dijelio kartone.

STATISTIKA

HRVATSKA - PORTUGAL
Udarci 15 - 5
Udarci u okvir 0 - 2
Blokirani udarci 2 - 0
Prekršaji 12 - 28
Žuti kartoni 0 - 1
Crveni kartoni 0 - 0
Korneri 6 - 2
Uspješna dodavanja 561 - 362
Posjed lopte (%) 58 - 42


Nakon odmora Hrvatska je imala dvije odlične prilike. U 52. minuti Brozović je ostao sam poslije brzo izvedenog kornera no poslao je loptu preko gola u vrlo izglednoj situaciji. U 62. minuti Domagoj Vida trebao je naše dovesti u vodstvo, no njegov udarac glavom nakon ubačaja Srne iz prekida prohujao je pokraj vratnice.

Portugal je pokušavao uzvratiti preko Renata i Nanija, ali Subašiću niti jednom nisu ozbiljno zaprijetili. U završnici regularnog dijela i hrvatske su prilike bile sve rjeđe pa je odluka o pobjedniku morala pasti u produžetku.

Produžetak je počeo mirno, a onda se pretvorio u pravu dramu. U 113. minuti Rui Patricio je otišao u prazno, a Vida je trebao zabiti u praznu mrežu nakon kornera, ali je promašio. Tri minute kasnije Perišić je glavom pogodio vratnicu, a u kontri je Ronaldo izašao pred Subašića, ovaj mu je obranio no Ricardo Quaresma je zabio u praznu mrežu i tako izbacio Hrvatsku iz natjecanja. Do kraja susreta Vida je imao novu priliku u sudačkoj nadoknadi, no lopta jednostavno nije htjela u okvir gola. Tijekom cijelog susreta niti jednom.

Portugalci će u četvrtfinalu igrati protiv Poljske, a nama ostaje žaliti za još jednom propuštenom prilikom, jer ovo je bio jedan od boljih nastupa Hrvatske na velikim natjecanjima, a krajnji rezultat, osmina finala Eura neće se dugo pamtiti...

EP u nogometu, osmina finala

Hrvatska – Portugal 0:1 (Quaresma 117)