JE LI DOŠLO VRIJEME?

Ružna iskustva s Portugalcima: Naši im još nikad nisu zabili gol!

23.06.2016 u 11:12

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaši igrat će s Portugalom u osmini finala Eura u subotu, s reprezentacijom protiv koje u povijesti još nikad nisu izbjegli poraz. No, ovaj put nisu u ulozi autsajdera...

Hrvatska je impresivnom igrom izborila prvo mjesto u skupini D, a time i okršaj s jednom od trećeplasiranih reprezentacija, što je bila jako dobra vijest. Nažalost, naši su od svih obećavajućih opcija na kraju izvukli najgoru moguću, dvoboj s Ronaldovim Portugalom.

Portugalci su se do Eura probili u kvalifikacijskoj skupini s Albanijom, Danskom i Srbijom. Izgubili su kod kuće od Albanaca, nisu oduševili ni u nastavku natjecanja, ali su se relativno lako plasirali na Euro s prvog mjesta u grupi.

Na Euru Portugal zasad nije mnogo pokazao: tri remija u skupini s Islandom, Mađarskom i Austrijom ispod su renomea ove ekipe. S tim bi rezultatima vjerojatno ispali na prethodnim izdanjima velikih natjecanja, ali na ovom i četiri treće reprezentacije idu dalje.

Nagrada za slabe rezultate Santosove izabrane vrste je okršaj s Hrvatskom. Portugalci vjerojatno nisu u panici, jer s našima u prošlosti imaju jako dobra iskustva. Prvi put su dvije reprezentacije igrale međusobno na Euru 1996. godine, kada je Ćiro s rezervnim sastavom izgubio 3:0, a golove su postigli Figo, Joao Pinto i Domingos.

Odigrala je s Portugalom naša reprezentacija još dvije prijateljske utakmice i obje izgubila. U Coimbri 2005. godine Kranjčarovi izabranici svladani su 2:0, a golove su postigli Petit i Pauleta. Prije tri godine pak u Ženevi Portugal je upisao minimalnu pobjedu uz pogodak Cristiana Ronalda, a naše je tada vodio Igor Štimac.

Sada je na Anti Čačiću da pronađe način kako svladati Portugalce po prvi put u hrvatskoj povijesti. Hrvatska šansa definitivno je nesigurna obrana protivnika kojoj su Mađari utrpali tri gola. Valjda je došlo vrijeme da im zabiju i Hrvati. Opasnost su pak individualci poput Ronalda, Nanija i Quaresme koji mogu u svakom trenutku riješiti susret, kao i kvalitetna igra po bokovima i ubačaji s kojima će Ćorluka i Vida imati mnogo posla.

U svakom slučaju, neće biti lako kao ni protiv Španjolske, ali naši na ovom Euru mogu igrati sa svima i nikog se ne trebaju bojati...

Prethodne utakmice s Portugalom:

0-3 Nottingham 1996. (Figo 4, Joao Pinto 33, Domingos 82)

0-2 Coimbra 2005. (Peti 32, Pauleta 65)

0-1 Ženeva 2013. (Ronaldo 36)