HOĆE LI GA POSLUŠATI?

Jurčićev zlata vrijedan savjet Čačiću uoči ključnih utakmica!

13.06.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija na impresivan je način otvorila Euro u Francuskoj. Istina, pobjeda protiv Turske je minimalna, 1:0, no način na koji su Čačićevi izabranici odigrali daje mu za pravo najavljivati velike stvari

Hrvatska je ostvarila veliku i važnu pobjedu na startu trunira, u utakmici koju mnogi treneri često nazivaju ključnom. Potvrdio je to u analizi za tportal.hr Kruno Jurčić, bivši reprezentativac te član stučnog stožera dok je reprezentaciju vodio Igor Štimac.

'Dojam je fenomenalan. Prve je to utakmica, jako bitna, osvojena su tri važna boda, ali još važnije je da su naši igrači ostavili izuzetan dojam', rekao je u razgovoru za tportal.hr Kruno Jurčić.

Čačić je u utakmicu ušao s provjerenim sastavom i igračima, bez prevelike želje za rizikom, jer nije htio riskirati s desnonogim igračem na lijevom boku, ali ni s mladim Vrsaljkom. Ni Terim nije bio ništa hrabriji, očito svjestan problema u kojem se nalazi Burak Yilmaz. Vezna linija bila mu je sporija, pa je bilo upitno što bi Yilmaz dobio od lopti te je krenuo s Cenkom Tosunom, vjerojatno u želji da svoju priliku čeka u kontri i polukontri.

Prvo poluvrijeme bilo je tvrdo, pa je to i razlog, kako kaže Kruno Jurčić što Hrvatska nije imala posjed lopte.

'Turci su se zatvorili, i jedini način na koji su ih naši 'probijali' bilo je Brozivćevo ubacivanje u međuprostor odnosno Srnini centaršutevi, koji su nekad bili uspješni a nekad ne', rekao je Jurčić te nastavio svoju analizu.

'Hrvatska je bila jaka u prekidima, imali smo dosta ofenzivnih skokova.  A kao nagrada za ovu čvrstu igru došao je taj euro-gol Luke Modrića'.

Počektom drugog poluvremena dogodio se ključni trenutak utakmice. Umesjto da se, zadovoljni rezultatom povučemo, Čačićevi su igrači visoko napali Turke. Turke je pak rezultat tjerao prema naprijed, pa su se razvukle linije, a onda se otvorio prostir i Brozoviću, i Perišiću i Rakitiću i Mandžukiću.

'Mandžukić je odigrao jako dobro. Možda nije bio u nekim velikim prilikama, ali je puno radio za momčad', objasnio je Jurčić i onda podvukao ime Luke Modrića.

'Puno sam puta već rekao, ako ćemo imati Modrića kao onog iz Reala, onda možemo puno. A on je protiv Turske igrao i obranu i razigravao i zabio. I kada je takav - možemo jako puno'.

Evidentno je bilo da su igrači na kraju bili prilično iscrpljeni, Perišić je zbog grčeva tražio zamjenu a kada je on, prava radilica, na 'izdisaju' jasno je da je potrošnja velika. Jurčić savjetuje izborniku da iskoristi priliku i odmori najboljeg igrača, ako to bude moguće.

'Distance koje su dečki istrčali su impresivne. Nevjerojatno je koliko su se igrači 'potrošili', prije svih Luka Modrić. I zato je važno da dobijemo utakmicu protiv Češke, kako bi Modrić s klupe pratio ogled protiv Španjolske. Kada je u pitanju ovakvu turnirsko natjecanje, onda je malo vremena za oporavak, a njemu nakon ovako teške utakmice defintivno treba'.

Jurčić se za kraj vratio na Turke.

'Oni su me razočarali, jer nisu imali dvije glavne stvari potrebne za nogomet - ni moć ni ideju. Personifikacija takve Turske bio je Arda Turan, koji je inače veliki igrač, ali sada se vidi na njemu da je zapušten, da ne igra. A kada on nema moć, onda ni Turska ne igra', dodao je Jurčić i za kraj još jednom komplimentirao Čačićevoj Hrvatskoj.

'Turska je igrala toliko koliko joj je Hrvatska dopustila'.