EP FRANCUSKA – 1984.

Prvenstvo koje je obilježio francuski genijalac Michel Platini

31.05.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Za mnoge stručnjake EP u Francuskoj bilo je jedno od najatraktivniji do sada odigranih. Sustav kvalifikacija bio je isti kao četiri godine ranije. Domaćinu se pridružilo sedam pobjednika skupina, među kojima i Jugoslavija i to na nevjerojatno šokantan način. 'Plavi' su vizu za Francusku izvadili pobjedom u zadnjem kolu u Splitu protiv Bugarske (3-2) pogotkom Ljubomira Radanovića u zadnjoj minuti. Taj će susret zauvijek ostati upamćen po legendarnom uskliku komentatora Mladena Delića – "Ljudi moji, je li to moguće!"

Osim Jugoslavije, završnicu EP-a izborile su i Danska, Belgija, Španjolska, Portugal, Rumunjska i SR Njemačka. Ponovno su vraćeni polufinala nakon skupina, a među četiri najbolje vrste plasirali su se domaćini, Danci, Španjolska i Portugal. Jugoslavija je doživjela debakl, tri poraza uz razliku pogodaka 2-10.

Francuzi su u polufinalu pobijedili Portugal u produžetku 3-2, nakon što je susret u regularnom dijelu završio 1-1. Druga polufinalna utakmica riješena je boljim izvođenjem jedanaesteraca jer je nakon 120 minuta bilo 1-1. Španjolci su bili uspješniji od Danaca i slavili su 5-4. Utakmica za treće mjesto nije se igrala, dok su u finalu snage odmjerili Francuzi i Španjolci. Domaćin je slavio 2-0 golovima Platinija (57.) i Brune Bellonea (90.).

Bilo je to prvenstvo koje je obilježio Michel Platini. Osim što je bio ključni čovjek 'Tricolora' na putu do zlata, bio je i prvi strijelac prvenstva s devet pogodaka.

EP FRANCUSKA – 1984.


Broj sudionika: 8 (Francuska, Danska, Belgija, Jugoslavija, Španjolska, Portugal, SR Njemačka,

Rumunjska)

Polufinale: Francuska - Portugal 3-2 (1-1) - produžetak, Danska - Španjolska 4-5 kazneni udarci (1-1)

Treće mjesto –

FINALE: Francuska - Španjolska 2-0

PRVAK:
Francuska

Najbolji strijelac: 9 - Michael Platini (Fra)