DANAS KONAČNA ODLUKA

Iskreni Kranjčar otkrio što ga brine; hoće li mu Čačić zamjeriti?

31.05.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni izbornik Ante Čačić u utorak do ponoći morat će objaviti konačni popis 23-ice igrača koje će voditi na Euro u Francuskoj. Iako se svim navijačima ovo čini kao jednostavna odluka, jedan od Čačićevih prethodnika na hrvatskoj klupi, Zlatko Cico Kranjčar, svjestan je koliko je to težak zadatak

Bivši hrvatski izbornik Zlatko Cico Kranjčar ovih dana odmara i uživa u Zagrebu. Nakon još jedne epizode na Bliskom istoku, u katarskom Al Ahliju, Cico je dobio slobodne papire, a dok čeka rasplet pregovora o budućem angažmanu, prati i zbivanja oko reprezentacije. No koliko smo iz svih odgovora mogli shvatiti, Cico ne želi ulaziti u dublju raspravu jer naglasio je jedno.

'Nisam stigao previše pratiti igre igrača kroz cijelu sezonu i zato bi bilo nekorektno da ja idem prosuđivati je li trebalo napraviti ovo ili ono. Mogu čak reći da sam najmanje upućen od onih koji sada govore o reprezentaciji. Naravno, od okupljanja reprezentacije, a koliko sam shvatio kroz medije, svi se slažu da je izbornik Čačić pozvao one najbolje kojima raspolaže, a sada sam se i ja malo više posvetio našima', pojasnio je u uvodu razgovora za tportal.hr Zlatko Cico Kranjčar, a onda dodao nešto jako važno.

'Stvara se pritisak da se mora ostvariti veliki rezultat, a to nije dobro.'

Kada analizira skupinu, Cico povlači ručnu.

'Sigurno je da sva četiri suparnika u našoj skupini očekuju prolazak u osminu finala. I zato treba biti izuzetno oprezan. Istina je da Hrvatska ima sjajne individualce, koji igraju u velikim klubovima i koji imaju već mnogo iskustva s velikih natjecanja, ali naši su glavni igrači umorni.'

Misli bivši izbornik ovdje na Modrića, Rakitića, Mandžukića, Srnu, Ćorluku... Ti su igrači već dugo u reprezentaciji, a bili su i na SP-u u Brazilu kada se očekivao uspjeh pa nisu prošli skupinu.

'Da, kada je u pitanju ovakvo natjecanje, onda treba posložiti mnogo više stvari nego kada je momčad u prvenstvenom režimu, kada igra utakmice iz tjedna u tjedan. Ovdje igrači trebaju u kratkom vremenu ući u pravu formu i biti tempirani kada je najpotrebnije jer na ovakvim turnirima treba biti dobar u pravom trenutku. Uz sve to, treba imati dozu sreće. I ako se poklope svi ti elementi, onda se može očekivati nešto. Nažalost, u Brazilu nam se to nije poklopilo.'

Kako posložiti momčad kada su neki igrači, poput Modrića, još prije nekoliko dana bili u punom pogonu?

Vjerujem da će izbornik Čačić, s obzirom na njegovo iskustvo, ali i stručnjake koje ima oko sebe, uspjeti u kratkom vremenu osvježiti i Modrića, ali i ostale važne igrače. Ne sumnjam da će na turniru biti u pravom izdanju.

Kako gledate na (samo) dvije provjerne utakmice, protiv Moldavije i San Marina? Vi ste uoči SP-a 2006. godine imali čak četiri provjere, protiv Austrije, Irana, Poljske i Španjolske.

Tom odlukom nisam zadovoljan. Možda su utakmice dobro tempirane i sigurno je izbornik Čačić dobio nekakve odgovore u utakmici s Moldavijom, prvenstveno koji od mlađih igrača mogu ući na popis od 23 ili možda čak na popis od 15, 16 igrača. Ali mislim da je barem jedan od ta dva protivnika trebao biti netko ozbiljniji, netko tko stilom podsjeća na nekog od suparnika. Opet, izbornik je taj koji je birao protivnike i koji će na kraju biti odgovoran za rezultat.

Kada ste spomenuli mlađe, vodi se polemika o tome tko bi trebao biti na tom popisu. Vi ste svojevremeno uveli Modrića u prvi sastav te ga vodili i na SP u Njemačkoj 2006. godine.

Prije nego odgovorim na to pitanje htio bih još jednom reći da sam u tom trenutku vodio brigu i o Eduardu da Silvi, a koji je imao odličnu sezonu u Dinamu. No ja sam u to vrijeme u reprezentaciji imao Balabana, Olića, Klasnića i Pršu. Odlučio sam ići u Njemačku bez Eduarda, ali znao sam da će, kao i Modrić, dobiti pravu priliku, što je kasnije i iskoristio. Što se Modrića tiče, istina je da sam ga ja uveo u reprezentaciju, ali to je bilo neminovno i bilo tko da je vodio, napravio bi isto. Jer Modrić je definitivno klasa za sebe. A kada me pitate za mlađe, sa šireg Čačićevog popisa, teško mi je sugerirati nešto. Iako znam da je Pjaca odigrao odlično proljeće u Dinamovom dresu, da se Halilović odlično snašao u jakoj španjolskoj ligi, zatim da Ćorić ide uzlaznom putanjom... Međutim, baš kao i kod biranja suparnika, sva odgovornost leži na Čačiću.

A na kome leži odgovornost kada je u pitanju izostavljanje Dejana Lovrena?

Ne bih ulazio u taj sukob odnosno razloge. Meni je samo žao zbog toga što su tu komunikaciju vodili preko medija. S obzirom na to da se znam s Čačićem od mladih dana, a to znači preko 35 godina, mislio sam da će biti malo popustljiviji u komunikaciji i ne sviđa mi se što je rekao: 'Dejanu vrata reprezentacije nisu zatvorena i na njemu je da u budućnosti pokaže želi li uistinu biti dio reprezentacije', već je trebao reći: 'Ako mi je Lovren potreban u budućnosti kao dobar igrač, potreban je i sada.' Činjenica je da u tom dijelu oskudijevamo pravim rješenjima.

Kakav rezultat očekujete, odnosno čemu se nadate?

Svaki odlazak na veliko natjecanje već je uspjeh. Istina, Hrvatska je imala dobru kvalifikacijsku skupinu pa se broj sudionika u završnici i povećao, ali to ne umanjuje taj prvi dio uspjeha. Na Euru je jako važna prva utakmica pa ako protiv Turske ne izgubimo, odnosno remiziramo ili osvojimo barem bod, bit će već lakše. Trebalo bi apsolvirati i Češku pa da u zadnjoj utakmici sami odlučujemo o svojoj sudbini. To bi trebao biti nekakav cilj, a dalje sve što bude, bit će sjajno. No ako si već u osmini finala, onda je svašta moguće.

Koga vidite kao favorita turnira?

Španjolci će sigurno željeti popraviti dojam s posljednjeg SP-a. Zatim, tu su pomlađeni Englezi, Francuzi, Nijemci, Talijani, Belgijanci... Pa i mi, Hrvati.

Hoćete li putovati na Euro i popratiti koju utakmicu uživo?

'Ovisno u kojem će se smjeru razvijati realizacija kakvog trenerskog angažmana. Vjerujem da ću u Pariz ići gledati dvoboj protiv Turske jer s Parizom sam vezan i preko kćerke Lane koja živi u njemu. A dalje ćemo vidjeti. Ako neću biti na stadionima, sigurno ću biti pred TV-ekranima', završio je 59-godišnji Zlatko Kranjčar, trener koji posljednjih pet godina zarađuje kruh na Bliskom istoku. A kako i ne bi kada je stekao ime i poštovanje.

Za kraj smo ostavili pitanje o njegovom sinu Niki, no osim potvrde da se bivši kreativac Dinama, Hajduka, Portsmoutha, Tottenhama, kijevskog Dinama i hrvatske reprezentacije ozlijedio u utakmici njegova NY Cosmosa i da je na radaru Glasgow Rangersa, nismo doznali ništa novog.