PROGNOZA FAVORITA

Nijemci podcjenjuju hrvatske rukometaše?

18.01.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Uoči početka Europskog prvenstva u rukometu ugledna njemačka TV postaja ARD proanalizirala je odnose snaga na turniru u Austriji i došla do zaključka da Hrvatska nije među favoritima za osvajanje titule prvaka Europe

NJEMAČKA

Ne, Njemačka nije među reprezentacijama koje mogu osvojiti titulu najbolje ekipe Starog kontinenta, konstatira (s osjetnim žaljenjem) TV postaja ARD. Žaljenje je opravdano!

ARD prenosi utakmice nacionalne vrste, a da je Njemačka favorit, gledanost prijenosa bila bi sigurno veća nego s timom kojem nedostaju ozlijeđeni Pascal Hens i Sebastian Preiß, stupovi igre proteklih godina.

Njemačka nije top favorit, zato je bilo zanimljivo vidjeti koga stručnjaci ARD-a vide kao kandidata za osvajanje naslova - i kako procjenjuju šanse Hrvatske da se prvi put u povijesti okiti prestižnom titulom najbolje rukometne momčadi u Europi.

FRANCUSKA

Na samom vrhu liste favorita stoji ime reprezentacije koja će se naći i na popisu slabije informiranih ljubitelja rukometa: Francuska. ARD-ovci na svojoj internetskoj stranici s oduševljenjem govore o mogućnosti 'trijumfa povijesnih razmjera' ako Francuzi postanu (istovremeno!) vlasnici sve tri najvažnije titule u svijetu rukometa. Francuska je aktualni svjetski prvak, a u Pekingu 2008. igrači 'velike nacije' okitili su se i zlatom na Olimpijskim igrama.

Nakon trećeg mjesta na Europskom prvenstvu 2008. za Francuze je cilj ovaj put jasan kao dan. Protivnici Francuza u skupini D su Španjolci, Mađari i Česi.

DANSKA

ARD-ovi stručnjaci iznenađuju i imenom sljedećeg kandidata za osvajanje titule prvaka Europe. To je Danska! Danci su branitelji naslova - i svako dijete zna da su branitelji titule (barem iz pristojnosti) uvijek na popisu favorita. Danska je na posljednjem kontinentalnom turniru 2008. u finalu savladala Hrvatsku.

Uzdanice skandinavske ekipe su legende poput Larsa Christiansena iz bundesligaša Flensburga (u kojem igraju još četvorica njegovih zemljaka).

U skupini B uz Dansku se za prolaz u idući krug natjecanja bore Islanđani, Srbi i domaćini Austrijanci. Polufinale je za Dansku realističan cilj, unatoč vrlo turbulentnoj pripremnoj fazi. Izbornik Ulrik Wilbek prijetio je ostavkom zbog nesuglasica s Danskim rukometnim savezom oko isplate premija.

POLJSKA

Uz dva glavna favorita na turniru, njemački ARD je naveo i favorita iz sjene - Poljsku. To ipak malo čudi. Poljaci na turnir dolaze s cijelim nizom poteškoća. Navodimo samo akutni problem: glavni igrači su ozlijeđeni, to su dva playmakera vrhunske klase: Grzegorcz Tkacyk i Mariusz Jurašik.

Uz Nijemce, Poljaci će se u skupni boriti za prolaz u iduću fazu sa Šveđanima i Slovencima. Bez obzira na ozljede, Poljaci po vlastitom priznanju očekuju borbu za odličje na turniru. Bila bi to prva medalja na prvenstvima Europe za tu zemlju.

HRVATSKA

U članku u kojem predstavljaju favorite, ARD-ovci ipak nisu mogli zaobići Hrvatsku, no našu reprezentaciju kao mogućeg osvajača titule spominju tek na četvrtom mjestu. Uz nabrajanje dosadašnjih uspjeha (titula prvaka svijeta, olimpijsko zlato, nastup u polufinalu na čak osam od posljednjih devet velikih natjecanja), njemački komentatori ne zaboravljaju spomenuti prošlogodišnje ogromno razočaranje - poraz u finalu prvenstva svijeta na domaćem parketu (od Francuza).

Uz sliku Ivana Balića, ARD objavljuje i fotografiju Igora Vorija (igrač HSV-a), podsjeća da je on bio najvredniji igrač Svjetskog prvenstva 2009. te ga naziva ključnim igračem Hrvatske u srazu s protivnicima u skupni (Rusi, Ukrajinci i Norvežani).

ŠPANJOLSKA/ŠVEDSKA

Osim već spomenutih nacionalnih timova, ARD u najavi prvenstva Europe spominje i Španjolce, koji 'baš kao i Hrvati i Poljaci još nikada nisu osvojili kontinentalnu titulu'. No zahvaljujući činjenici da je španjolska rukometna liga 'nakon Bundeslige druga najjača na svijetu', tvrdi ARD, normalno je i da se ta zemlja nađe na popisu mogućih aspiranata za pobjedu u finalu.

ARD-ovci dodaju da Šveđani, za razliku od Španjolaca, ipak 'nisu u najužem izboru' favorita, ali i da se 'ekipu u kojoj nastupa Kim Andersson iz THW Kiela mora imati u vidu'.

Šveđani su naime rekorderi po broju titula prvaka Europe. Oni su pobijedili na četiri od ukupno osam dosadašnjih kontinentalnih turnira.