RUKOMETNI EP

Danci brane zlato, Hrvati traže jedino što im fali

18.01.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Austrija je od 19. do 31. siječnja domaćin devetog europskog rukometnog prvenstva. Prije dvije godine u Norveškoj, zlato je osvojila Danska, a naši su rukometaši uzeli srebro. Prije srebra, Hrvatska je osvojila i broncu, i to još 1994. u Portugalu

Nakon nešto manje od mjesec dana priprema, hrvatska rukometna reprezentacija kreće u lov na jedinu europsku medalju koja joj nedostaje, a to je zlatna. Srebrnu su naši rukometaši osvojili u Norveškoj prije dvije godine, dok su broncu osvojili još 1994. u Portugalu.

Međutim, dok smo ih na posljednjih desetak natjecanja ispraćali s uvjerenjem da će se kući vratiti barem sa srebrom, to jest plasmanom u finale, sada je situacija nešto nepovoljnija. Točnije rečeno - nepoznatija. Naime, izbornik Lino Červar za austrijsku akciju opredijelio se za mlade igrače, od kojih je dio čak i nepoznat široj sportskoj publici u Hrvatskoj, a sve s ciljem da se momčad što bolje upozna i pripremi za olimpijski turnir u Londonu 2012.

Međutim, u cijelom tom procesu Hrvatska nije usamljena jer i druge su se reprezentacije odlučile na pomlađivanje sastava.

'Mnogi su, kao i mi, pomladili momčadi i to je prirodan proces od kojeg ne treba bježati. Sve je otvoreno i konačni se rezultat teško može predvidjeti jer je puno odličnih momčadi na Euru. Bit će povuci-potegni s mnogim suparnicima. Ozljede su nas ovog puta zaobilazile, no ipak se na kraju dogodio peh Lackoviću i Tončiju Valčiću. Bez obzira na te probleme, imamo dostojne zamjene na poziciji lijevog vanjskog. Problem će nastati ne oporavi li se Valčić jer onda nam šteka i u obrani 3-2-1. Međutim, mladi će se uklopiti, vjerujem, u njih. Skupinu ćemo proći sigurno, a dalje je sve otvoreno. Osim nas, glavni favoriti su Francuska i Danska, pa i Njemačka, Srbija i Slovenija', rekao je, uz Červara, jedini hrvatski trener koji ima olimpijsko zlato Velimir Kljajić koji se tog odličja dočepao 1996. u Atlanti.

Ipak, da sve ne bude baš idilično, prema Kljajićevim riječima, pobrinuo se sam Červar.

Petar Metličić trebao je biti u ovoj momčadi. Odlično igra u klubu, zaista je opet pravi. Pa ne može on sa 33 godine biti star, kod mene je Saračević igrao dok mu je bilo 36', zaključio je Kljajić.

Červar se nije odrekao samo Metličića, već i Špoljarića, Dominikovića i Loserta. No, izbornik kaže da nikad nije imao ovako napaljenu ekipu.

'Ovo je deseto veliko natjecanje u mom izborničkom mandatu i moram kazati da igrači nisu nikada mili motiviraniji. Željni smo uspjeha na EP-u', hrabro je najavio Červar i potvrdio da u prvoj utakmici, protiv Norveške (Graz, srijeda, 20.10 sati), neće igrati Valčić i Lacković:

'Prvu utakmicu će propustiti, vidjet ćemo kada će se vratiti, o tome odlučuju i liječnici. Ovo je prilika za mlade, poput Vukovića, Duvnjaka, Gojuna i Bičanića'.

Osim Norveške, u skupini A s našima su i Ukrajina (četvrtak, 18.10 sati) i Rusija (subota, 18.10), a potom tri prvoplasirane momčadi nastavljaju natjecanje u novoj skupini u koju će i tri prvoplasirane momčadi iz skupine B, a u kojoj igraju Austrija, Srbija, Island i Danska.

Po dvije momčadi iz drugog kruga (s one strane ždrijeba su u skupini C Njemačka, Švedska, Poljska, Slovenija, odnosno u skupini D Francuska, Španjolska, Mađarska i Češka) idu u polufinale, a potom slijedi i borba za medalje.