bit će napeto

Zoran Vulić najavio novu sezonu HT Prve lige i otkrio hoće li ovo biti 'ta' sezona za Hajduk i kolike su šanse naših u Europi, a osvrnuo se i na covid potvrde

16.07.2021 u 08:35

Bionic
Reading

Zoran Vulić je u razgovoru za tportal najavio novu sezonu HT Prve lige, a osvrnuo se i na covid potvrde, navijače, povratak iskusnih igrača u domaći nogomet i šanse naših klubova u Europi

U petak, 16. srpnja 2021.godine, počinje nova sezone HT Prve lige. Dinamo je i dalje favorit za novi naslov prvaka, ali ni drugi se neće predati. Možda i najveća pojačanja za naše najveće klubove su ostanci igrača poput Miereza u Osijeku ili Kalinića i Livaje u Hajduku.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Zoran Vulić je kao igrač bio u Hajduku, Mallorci i Nantesu, dok je kao trener, osim svojeg Hajduka, radio i u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, Rijeci, Istri, Splitu, Luchu iz Vladivostoka, Šerifu, Atyrau i grčkom Apollonu. Upravo smo s Vulićem popričali o novoj sezoni domaćeg nogometa za koju naš poznati trener vjeruje da će biti itekako zanimljiva.

'Bit će to interesantna sezona. Hajduk je ostavio svoja dva dragulja. Znate koliko je važno imati dobrog i pouzdanog golmana i jednog kvalitetnog napadača. Rekao bih da će Hajduk biti bolji nego lani. Osijek je tu uvijek opasan, a Rijeka interesantna s tim mladim igračima kao što je lani recimo bio Menalo koji je imao fantastičnu sezonu. Njihovi glavni igrači su otišli u Dinamo ili se prodali negdje drugdje pa ne možemo reći da je Rijeka pojačana, ali uvijek je interesantna. Uvijek tu negdje iza ugla vreba', kaže Vulić pa nastavlja:

'Dinamo je, po meni, i dalje u ovom trenutku favorit broj jedan, a Hajduk, Osijek i Rijeka moraju čekati svoju šansu iz prikrajka. Moraju čekati neki kiks Dinama ili igranje Dinama u Europi. Vidjeli smo prije par godina kako je Rijeka to spektakularno napravila, a i lani za malo skoro i Osijek. Znači, morate biti negdje, što bismo rekli mi u Dalmaciji, u žbunju i čekati kiks Dinama da biste napravili nešto više.'

Ono što je sve više obilježje domaćeg nogometa je da je sve manje lakih utakmica. Više nitko ne može reći da će lako pobijediti nekog drugog, niti računati na tri boda iz bilo koje utakmice.

'Da, neće biti lako nikome. Prvenstvo će biti interesantno. Imamo te tri podjednake ekipe, s Dinamom četiri, a tu je i Gorica koju nikad ne smiješ otpisati. Vjerujem da će i Belupo biti bolji nego lani. Istra se može dići. Dragovoljac ne poznajem dovoljno pa ne mogu reći više, ali kao što sam rekao i lani, svatko svakoga može pobijediti uz nešto sportske sreće. Tu je i Lokomotiva koja se lani pomladila i sada je iskusnija i uvijek je neugodan protivnik koji uvijek ima kvalitetnih i mladih talenata.'

Gotovo svake godine u ovo doba navijači Hajduka se nadaju da je ovo 'ta' godina i da je klub spreman za naslov prvaka. Sada su ostala dva velika igrača, stigao je novi trener, možemo li reći da je ovo 'ta' godina z Hajduk i njegove navijače?

'To nikad ne možete reći. Da dovedete ne znam koga, ne možete reći da je to 'ta' sezona. Hajduk mora razmišljati o sebi, a ne o drugima. Hajduk mora posložiti sve u svojoj kući da bi išao dalje. Mislim da se kuća lagano čisti. Trebat će vremena, trebat će strpljenja i navijačima i treneru i stručnom stožeru. Preko noći se ne može sve promijeniti', kaže Vulić pa dodaje:

'Mislim da je dobro da se vraćaju neki iskusniji igrači. Tako to i treba. To je njihova kuća i trebaju se vratiti. Nadam se da će se uskoro vratiti i Nikola Kalinić i Ivan Perišić. Mislim da je to put i da uz ove mlade koje imamo se može konkurirati. No, treba imati i strpljenja. Ne možemo reći da je ovo godina Hajduka bez obzira na dobre igrače koje imamo. Treba ići skalu po skalu i čekati kiks Dinama i biti jači od Rijeke, Lokomotive i Osijeka. Treba vrebati šansu koja uvijek postoji, no nju treba iskoristiti na terenu, a ne preko novina.'

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport

Bilo bi sjajno da se vrate i Kalinić i Perišić, pa u Dinamo recimo Modrić i Mandžukić... Trebaju li se vraćati i koliko bi to koristilo hrvatskom nogometu?

'Bilo bi interesantnije i konkurentnije. Da se vrate igrači koji su bili drugi na svijetu poput Modrića, Brozovića, Mandžukića, Perišića, onda je to konkurentnije, jače i gledanije prvenstvo. Svega bi bilo više, i sponzora i gledatelja. Bili bismo interesantniji i Zapadu iako smo im i danas interesantni zbog tih naših brojnih talenata koji ne znam više odakle izniču. Jedino što me smeta u našem nogometu su stadionu koji su u katastrofalnom stanju. Hvala Bogu pa je Osijek napravio novi stadion, ali naša dva najbolja kluba imaju stadione koji su na pola ruševine. To nije dobro.'

Ove sezone se navijači mogu vratiti na tribine, ali s covid potvrdama koje jamče da su preboljeli koronu, da su se cijepili ili da su negativni na testu ne starijem od dva dana. Hoće li to funkcionirati?

'Bez navijača ne treba ni igrati nogomet. Ono što smo gledali prošle sezone, nogomet bez navijača, to za mene nije bio nogomet. Guštao sam gledati sad ovo finale Europskog prvenstva iako je stadion bio na 60 posto kapaciteta. Pa to je već druga utakmica. Ista ta utakmica bez gledatelja ne bi bila toliko interesantna. Nogomet je spoj nogometaša i gledatelja. Treba u njemu uživati. Trebaju i navijači, njihovi aplauzi, njihove baklje, njihovo zviždanje... Sve je to ambijent. Mi koji smo na to navikli, guštaš i kad ti zvižde. Bez navijača ni igrač nije igrač', kaže Vulić pa nastavlja:

'Ne znam kako regulirati sve to s koronavirusom i napraviti da dođe što veći broj navijača. Možemo apelirati na cijepljenje, ali to je pravo svakog čovjeka danas. Svatko ima pravo odlučiti hoće li se cijepiti ili ne. Ne smijemo ni previše striktni biti s njim. No, cjepivo je spasilo čovječanstvo i ja sam uvijek za to. Neke nuspojave će se pojavljivati, ali ja sam za cijepljenje i povratak u normalnu.'

  • +22
Valur - Dinamo (uzvratna utakmica 1. pretkola Lige prvaka) Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Za kraj, koliko mogu naši klubovi u Europi?

Uvijek se nadamo velikim iskoracima, no osim Dinama, nemamo razloga za veselje što se naših u Europi tiče. 'Neki dan sam gledao utakmicu prije koji dan. Igrali su Cluj i Borac Banja Luka. Uz malo sreće, da postoji još gol u gostima, Borac bi izbacio Cluj koji je puno bolja, kvalitetnija i skuplja ekipa od njih. To nikada ne znate. Mi smo takav narod da se moramo napaliti na svakog protivnika. Ako uđemo u utakmicu s 'lako ćemo', sve ode u krivom smjeru. Vidjeli smo kako je Dinamo vodio 3:0 protiv Valura pa su Islanđani došli na 3:2', upozorava Vulić pa dodaje:

'Ipak, mislim da imamo lijepu šansu za prolazak. Osijek ima nezgodnog protivnika, ali mislim da bi svi trebali proći u iduće kolo. Što se Dinama tiče i borbe za Ligu prvaka, mislim da ne smijemo podcijeniti ciparski klub. Oni uvijek imaju dobre nogometaše i puno stranaca. Treba biti oprezan. Svaka utakmica donosi nepredviđene situacije, ali ako se dobro prilagodimo i pripremimo, za naše klubove ne bi trebalo biti problema', zaključuje Vulić.

Izvor: Wochit / Autor: tportal / Arenasport