ŽIVOTNA PRIČA - SANIA MIRZA

Žena za sva vremena - voli Hrvate, prijete joj muslimanski radikali, bježala s vlastitog vjenčanja, u domovini je omiljena, ali neke stvari ne mogu joj oprostiti

21.12.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Sania Mirza (33) najavila je povratak profesionalnom tenisu nakon rođenja djeteta, a ta informacija izazvala je veliko zanimanje ne samo onih koji prate bijeli sport, nego doslovce stotine milijuna ljudi jer je riječ o ženi o kojoj se može snimiti fantastičan film, ne zbog njezinih sportskih uspjeha, nego privatnog života u kojem su joj na iskušenju bile vjera i ljubav prema domovini. Ovo je njezina životna priča

U hrvatskoj javnosti njezin povratak koji će se dogoditi u siječnju sljedeće godine nije izazvao preveliku znatiželju, no ako se malo dublje zagrebe u sportski i privatni život Sanije Mirze, otkriva se da je riječ o osobi koja ima velik utjecaj u svijetu. Ipak dolazi iz Indije s populacijom od 1,4 milijarde stanovnika, u kojoj je najpopularnija sportašica, a s njom se po obožavanju u toj zemlji mogu mjeriti samo igrači kriketa.

No nije Sania Mirza samo vrhunska sportašica. Ona je i velika borkinja za prava žena, ambasadorica UN-a, ljubimica nacije, a prije tri godine stavljena je na popis 100 najutjecajnijih osoba na svijetu prema časopisu Time. No idemo redom, ništa nije došlo samo od sebe i prošla je mukotrpan put, koji i danas ponekad nije lak.

Rođenje, obitelj i škola

Sania je rođena u Mumbaiju 15. studenoga 1986., a njezin otac Imran bio je sportski novinar dok je majka Naseema radila u tiskarskoj industriji. S mlađom sestrom Aman odgajana je u religioznom duhu sunitskih muslimana. Prve godine života provela je u gradu Hyderabadu, u kojem je završila privatnu školu Nasr, koje se uvijek sjeti u svojim izjavama.

'Nasr je dom koji mi nedostaje', znala je govoriti Sania te je u znak zahvalnosti pokrenula tenisku akademiju na tom području.

Sa šest godina počela je trenirati tenis, ali je isto tako voljela plivanje i kriket, a to su sportovi kojih se i danas drži.

Teniska karijera i šest grand slamova

Trenirao ju je otac te nešto kasnije i Roger Anderson, a od malih nogu ova Indijka pokazivala je velik potencijal u pojedinačnoj konkurenciji te u parovima. Kao profesionalka se pojavila na WTA Touru u veljači 2003., a taj prelazak nije bio lak. Najbolji pojedinačni ranking karijere imala je u kolovozu 2007., kada je bila 27. No da napravi nešto značajnije od samo jednog osvojenog turnira spriječila ju je stalna ozljeda ručnog zgloba te se posvetila parovima.

Ima čak šest grand slamova - u ženskim parovima uzela je Australian Open (2016.), Wimbledon (2015.) i US Open (2015.), sve sa Švicarkom Martinom Hingis, te igrala finale Roland Garrosa (2011.), a u mješovitim parovima osvojila je po Australian Open (2009.), Roland Garros (2012.) i US Open (2014.).

Ne treba ni spominjati to da su njezini uspjesi izazvali ludilo u domovini, a do odlaska u privremenu mirovinu postala je najbolja indijska tenisačica u povijesti, jedna od najbolje plaćenih te najpopularnija. A podsjećamo, riječ je o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji!

Slava donijela probleme

Naravno, nisu svi u Indiji blagonaklono gledali na njezine uspjehe. Radikalne muslimanske skupine čak su joj prijetile jer je igrala na turnirima u hlačicama te su izrekle fetvu.

Zatim je optužena za nepoštivanje državnih obilježja. U indijskim novinama izašla je fotografija na kojoj sjedi s nogama na stolu, a iza nje je bila indijska zastava. Iako je poza bila sasvim slučajna, Mirza je zbog toga došla i na dnevni red jednog indijskog suda.

Još gore je bilo u prosincu 2007., kada se morala ispričati muslimanima jer je snimala reklamu ispred džamije, a nakon toga je primila velik broj protestnih mailova jer se navodno zalagala za predbračne seksualne odnose.

Sve se to događalo 2007. i 2008., a možete zamisliti kakvih je sve prijetnji i uvreda tek bilo kada je Sanijina popularnost narasla do nebeskih visina, nakon što je počela pobjeđivati na grand slamovima.

Učestale prijetnje, optužbe i uvrede čak su je natjerale da počne izbjegavati turnire u svojoj domovini, u kojoj su je sportski fanovi obožavali, a milijuni djece idolizirali.

'Svaki put kada igram u Indiji pojavljuju se problemi, kao da nikome nije važan moj sportski rezultat, već se gleda to kako se odijevam, kako se ponašam za vrijeme izvođenja himne i štošta drugo. Umorna sam od svega i sljedećeg mjeseca neću igrati u Bangaloreu, kao ni za indijsku Fed Cup reprezentaciju. Možda je došlo vrijeme da se odmorim od Indije i da se Indija odmori od mene’, bila je njezina izjava prije desetak godina.

Bijeg s vlastitog vjenčanja

Njezina popularnost bila je ogromna i zbog privatnog života. Od 2009. bila je zaručena za prijatelja iz djetinjstva Sohraba Mirzu, ali je to vrlo brzo puklo.

'Bili smo u vezi pet godina, ali smo tijekom zaručničkog razdoblja ustanovili da među nama postoje nepomirljive razlike. Sohrabu želim sve najbolje u životu', priopćila je nakon raskida.

Godinu kasnije udala se za veliku zvijezdu kriketa Shoaiba Malika. Problem je bio taj što je on Pakistanac, a zna se da su njezina i muževa domovina u jako lošim odnosima pa su joj taj životni odabir zamjerili mnogi u njezinoj zemlji te je čak posprdno zvali pakistanskom snahom, smatrajući da više nije dostojna predstavljati Indiju.

Njihovo vjenčanje isto je bila posebna priča. Tada 23-godišnja indijska tenisačica i 28-godišnji kriketaš vjenčali su se po islamskom obredu u Hyderabadu i sve je dobro prošlo, a zatim su se uputili u Pakistan ne bi li i na njegovom obiteljskom imanju u gradu Sialkotu proslavili vjenčanje. Što se ondje dogodilo? Kaos! Vrlo brzo pred imanje su stigle tisuće obožavatelja. Neki od njih kupovali su od službenih uzvanika VIP pozivnice i kao u transu bacali se na koljena pred Saniju i Shoaiba, a drugi su silom pokušavali prići zvijezdama, pa su na kraju doslovce morali pobjeći s vlastite svadbe.

Zbog tog događaja bila je prema Googleu najtraženija tenisačica na svijetu i sportašica u svojoj zemlji u 2010.

Malik i Mirza i danas su zajedno, a ona je u listopadu 2018. objavila kako se na neko vrijeme povlači iz tenisa zbog trudnoće. Uskoro im je stigao sin Izhaan, što je izazvalo i neke probleme. Naime nekada se u Indiji državljanstvo te zemlje automatski dobivalo prilikom rođenja, a sada to mora potvrditi vlada kako bi se dobila putovnica.

Izhaan je tako dobio indijsko državljanstvo, ali ne i ono svojeg oca, jer Pakistan s druge strane ne priznaje dvostruko državljanstvo, osim s nekim državama, a Indija nije na toj listi.

  • +9
Indijska tenisačica Sania Mirza Izvor: EPA / Autor: RAHAT DAR

U lovu na četvrte Igre

I sada, krajem 2019., superpopularna Sania opet će u akciju na teniske terene, a njezin cilj su četvrte Olimpijske igre. Na troje prethodnih najbolji joj je rezultat bilo polufinale 2016., a ni na njima nije mogla proći bez kontroverzi.

Sania Mirza tako je s partnericom Sunithom Rao optužena da krši pravila oblačenja na olimpijskoj ceremoniji otvaranja 2008. godine u Pekingu.

'Vidjeti kako se diže nacionalna zastava dok stojite na postolju najponosniji je trenutak u životu sportaša i to bih željela doživjeti u Londonu', smireno je poručila Sania svojim kritičarima.

A upravo četiri godine kasnije na Igrama u engleskoj prijestolnici izbio je novi skandal. Mahesh Bhupathi i Rohan Bopanna odbili su nastupiti u muškom paru s Leanderom Paesom, a odbijeni Indijac zatražio je da postane partner s Mirzom u mješovitim parovima. Mirza je optužila indijski teniski savez da ju je koristio kao 'mamac' kako bi usrećila Paesa jer je željela igrati s Bhupathijem, s kojim je osvojila dva grand slama. Na kraju je svejedno bila uparena s Paesom, a izgubili su u četvrtfinalu.

'Bila sam tri puta na Igrama, a zadnji put nisam imala sreće jer sam bila blizu medalje. Ako bih izborila četvrti nastup, to bi bila velika čast i privilegija. No prije njih imam i tri grand slama pa idemo dan po dan.'

  • +3
Indijska tenisačica Sania Mirza Izvor: EPA / Autor: LYNN BO BO

Hrvati su dio njezina života

I za kraj treba spomenuti da je Sania povezana s Hrvatima. Tako je oduševljeno prokomentirala polufinale tada 35-godišnje Mirjane Lučić 2017. u Australian Openu, što je hrvatskoj tenisačici bilo najbolje ostvarenje na prvom grand slamu sezone.

'Mirjana Lučić prava je inspiracija. Dobre stvari događaju se dobrim ljudima. Malo tko to zaslužuje više od tebe', napisala je tada.

A posebna priča je Ivan Dodig. S hrvatskim tenisačem jedno je vrijeme igrala u mješovitim parovima i to je bila odlična suradnja - igrali su dva grand slam finala (Roland Garros 2016. i Australian Open 2017.) i bez obzira što nisu otišli do kraja, to su bili lijepi trenuci za hrvatsko-indijsku kombinaciju.

Uglavnom, od siječnja 2020. teniski svijet opet će gledati Saniju, a s obzirom na njezinu zanimljivu prošlost, i dalje treba očekivati da ćemo slušati intrigantne priče o njoj.