ništa od plana b

Zbog rizika od terorističkog napada razmišljalo se o promjeni otvorenja OI u Parizu

04.12.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Francuska ministrica sporta Amélie Oudéa-Castéra izjavila je u ponedjeljak da se, unatoč riziku od terorističkog napada, ne razmatra mogućnost premještanja svečanosti otvaranja Olimpijskih igara koja bi se trebala održati na Seini sljedećeg ljeta

"Nemamo plan B, imamo plan A u kojem postoji nekoliko 'varijanti plana'", rekla je Oudéa-Castéra za France Inter.

Dva dana nakon napada na ulazu u most Bir-Hakeim na Seini u Parizu, tijekom kojeg je napadač, registriran kao islamistički radikal i poznat po psihijatrijskim poremećajima, nožem ubio njemačkog turista, a čekićem ranio još dvije osobe, ministrica sporta je kazala da "teroristička prijetnja, a posebice islamistička prijetnja postoji".

"No, to nije novo i nije specifično za Francusku niti je specifično za Igre", istaknula je ministrica, koja jamči da se poduzima "sve kako bi se ta prijetnja smanjilo što je više moguće uz apsolutnu budnost".

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara trebala bi se održati 26. srpnja na Seini, između Pont d'Austerlitza i Pont d'Iéna.

Oudéa-Castéra rekla je da ne postoji "plan B".

"Postoji određeni broj varijabli prilagodbe", ipak je dodala. "Imamo kapacitet osigurati ovaj događaj", obećala ona.

Posebno je spomenula broj gledatelja na ovoj svečanosti koji će biti fiksiran na proljeće, a koji se može "modulirati".

Ove će se prilagodbe također odnositi na "broj svečanosti koje će biti odobrene na cijelom području Pariza" i na "upravljanje sigurnosnim perimetrima".

Upitana je li premještanje svečanosti dio "planova obnove", ministrica je odgovorila: "To nije hipoteza na kojoj radimo".

Suočena sa zabrinutošću koju je izazvao napad izveden u subotu navečer u blizini Eiffelovog tornja, Amélie Oudéa-Castéra podsjetila je da će sigurnosne mjere "biti znatno pojačane tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara".

Pri tom je podsjetila da je nedavno održano Svjetsko prvenstvo u ragbiju prošlo bez "ijednog incidenta".

"Sigurna sam da ćemo se moći pripremiti za ove Olimpijske igre na vrlo zadovoljavajući način", rekla je.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati