ZA TO NEMA OPROSTA

Zasad izbačen iz Formule 1 na neodređeno vrijeme, a prijeti mu najdrastičnija kazna u povijesti ovoga sporta - doživotna zabrana!

30.06.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Trostruki prvak Formule 1 Nelson Piquet našao se u središtu rasističkog skandala zbog kojeg mu je zabranjen pristup ovom sportu na neodređeno vrijeme, a mogla bi uslijediti još drastičnija kazna

Brazilac je jedan od najboljih vozača svih vremena, a kći mu je u vezi s aktualnim prvakom Maxom Verstappenom. No njegova velika karijera pala je u drugi plan nakon što je gostovao na jednom brazilskom podcastu još u studenom prošle godine, a snimka je procurila u javnost.

On je analizirao jedan sudar Hamilton i Verstappen koji se dogodio na Silverstoneu i za koji je na kraju službeno okrivljen Britanac. U svom govoru Piquet je koristio pogrdnu riječ – 'neguinho'.

Ona na portugalskom znači 'mali crnac', a u pitanju je kontroverzna riječ jer može biti u pitanju rasistička uvreda, ali i termin koji se koristi u obiteljima. Ipak, način na koji je Piquet pričao o Hamiltonu sugerira da je tu riječ koristio kao uvredu.

FIA je brzo izdala priopćenje, a Brazilac je sada ne neodređeno vrijeme udaljen iz Formule 1, dakle ne smije se približiti niti jednom boksu, niti dobiti službenu akreditaciju. Koliko će zabran trajati? Nitko ne zna, ali pojedini novinari nagađaju da je to početak kraja trostrukog prvaka i da će Brazilac biti doživotno izbačen iz svijeta Formule 1 što bi bila najdrastičnija kazna ikad izrečena u ovome sportu.

  • +15
Formula 1, Velika nagrada Kanade, 19.6.2022. Izvor: Profimedia / Autor: James Moy / PA Images / Profimedia

Nekoliko timova i vozača se oglasilo na društvenim mrežama kako bi podržali Hamiltona...

'Ogromno poštovanje za LH. Učinio je više za sport od bilo kojeg vozača u povijesti, ne samo na stazi nego i izvan nje. Neprihvatljiva je činjenica da se on i mnogi drugi i dalje moraju nositi s takvim ponašanjem', napisao je momčadski kolega George Russell.

'Svi rasisti ili diskriminirajući izrazi nemaju apsolutno mjesta u našem sportu i našem društvu. Što je previše, previše je. Radio sam i provodio vrijeme s Lewisom tijekom godina i znam kakva je on osoba. Uvijek iskren i pun poštovanja prema svima oko sebe. Učinio je toliko toga za F1, na stazi i izvan nje, i ponosni smo što je na čelu naše borbe za daljnju raznolikost, uključujući i moto sport. Slažem se s Lewisom i njegovim stalnim naporima da sport koji volimo učinimo boljim mjestom za sve', izjavio je vozač Alpine  Esteban Ocon.