VELIKAN U KRIZI

Žan Tabak novi trener Maccabija; plaćena i odšteta

16.11.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaški trener Žan Tabak preuzeo je izraelski Maccabi iz Tel Aviva, čiji je direktor bivši hrvatski reprezentativac Nikola Vujčić, potvrdio je u ponedjeljak klub, a objavljeno je na službenim stranicama Euroleague. Tako je Tabak preko noći napustio Španjolsku gdje je godinama živio s obitelji, a od ove sezone i bio glavni trener Fuenlabrade

Tabak (45), koji je osvojio tri naslova pobjednika Euroleague kao igrač i prošle sezone jedan kao pomoćni trener, ima ugovor s Maccabijem, na čijoj je klupi zamijenio Guya Goodesa, do 2017. godine. U Maccabiju ga čeka mlada 18-godišnja hrvatska košarkaška nada Dragan Bender. Prije Maccabija je Tabak vodio španjolski klub Fuenlabrada kojem će Maccabi platiti 100.000 eura odštete zbog raskida ugovora.

'Iznimno sam sretan i ponosan što sam došao u tako velik klub kao što je Maccabi. Ovo je za mene velika prilika, a siguran sam kako mogu pomoći klubu da ostvarimo rezultate kakvi se očekuju', kazao je Tabak nakon potpisa ugovora za 'ponos Izraela'.

Trenersku karijeru počeo je 2006. kao pomoćnik Joanu Plazi u Real Madrid. Poslije su zajedno otišli u Cajasol Seville koji su vodili dvije sezone. Nakon toga je kratko trenirao poljski Trefl Sopot, a u sezoni 2012./13. vodi španjolski Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz. Prošlu sezonu vratio se u Real Madrid gdje je pomoćnik Pabla Lasa, nakon čega je preuzeo Fuenlabradu.

Tabak dolazi u Maccabi u vrijeme kada momčad ima omjer pobjeda i poraza 1-4 u skupini D Eurolegaue na polovici regularnog dijela sezone što je najgori početak sezone kluba u posljednjih 15 godina.

Nema sumnje kako će Tabak biti puno bolji izbor za 'čudo iz Hrvatske' Dragana Bendera kojem košarkaški analitičari predviđaju vrlo visoko mjesto na NBA draftu 2016. Prema nekim prognozama mogao bi biti plasiran među prva tri, a ako primjerice kod Tabaka proigra, te Maccabi uz to počne pobjeđivati, nije nemoguće ni da bude prvi izbor!

Dodajmo kako su prije Tabaka od hrvatskih trenera Maccabi Tel Aviv vodili Vinko Jelovac i Neven Spahija.