AMERIČKI NOGOMET

Zagreb Thunder čeka mađarske vukove

16.04.2009 u 17:21

Bionic
Reading

Klub američkog nogometa Zagreb Thunder ove subote u 15,00 sati na terenu NK Prečko počinje svoju drugu natjecateljsku sezonu u srednjoeuropskoj Central European Football League (CEFL), a protivnici u prvom kolu bit će mađarski prvak, momčad Budapest Wolvesa

Mlada i neiskusna zagrebačka momčad premijernu sezonu je zaključila sa svih deset poraza, no momčad je sasvim sigurno nešto naučila igravši protiv daleko kvalitetnijih suparnika.

CEFL liga ove godine bit će još snažnija, jer joj se priključio austrijski prvoligaš Cineplexx Blue Devils, finalist europskog EFAF kupa iz 2007. godine. Zagreb Thunder svrstan je u skupinu s mađarskim prvakom, te Vukovima iz Beograda.

Gromovi su s pripremama za sezonu 2009. počeli još početkom prosinca prošle godine, trenirajući neprekidno na otvorenome bez obzira na vremenske uvjete, a u novu sezonu ući će i sa desetak novih igrača. Trenerima Seanu Craigu i Damiru Županu, na poziciji koordinatora obrane priključio se Šime Lazanja, povratnik iz SAD-a s bogatim trenerskim iskustvom.

Iako je još uvijek u povojima, američki nogomet danas se igra i izvan Zagreba; u Splitu, Osijeku, Bjelovaru, Dalju, Vinkovcima, Ogulinu, Karlovcu i Velikoj Gorici. Stoga je krajem 2008. godine osnovan Hrvatski savez američkog nogometa. Osnovna zadaća Saveza i našeg kluba bit će utemeljenje sustava natjecanja na nacionalnoj razini. Za početak to će biti Hrvatska liga Flag footballa. Jedna momčad Flag footballa na terenu ima samo pet igrača, nije potrebna skupa oprema, te je ova liga najbolji način za razvoj novonastalih klubova.