PRAVAC EUROPA

Zadnja stanica Cope: Zatišje između bura u slavnom Riju

26.06.2014 u 10:45

  • +17

Navijači na plaži Copacabana

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: Pixsell/Reuters

Bionic
Reading

Posljednji dan brazilske turneje donio je sretno presjedanje u Riju od točno pola dana u kojemu su ispravljene neke pogreške s početka puta

Čudesno je odmah po dolasku u Rio promatrati ponašanje turista. Odmah će ih, čim na aerodromu uzmu torbe, dočekati šalter nekakve taksi agencije na kojemu vrišti natpis - Sigurno. Vožnja do prosječne gradske lokacije košta više od 200 kuna. I većina stranaca skreće i odmah kupuje jednosmjernu kartu za sigurnost. Samo 50 koraka dalje mogu uzeti gradski autobus za odredište po volji kojega s presjedanjem neće platiti više od 15 kuna. Ti su autobusi gotovo prazni dok ih u kasnijoj fazi ne napune domaći ljudi. I potpuno sigurni, brzi, frekventni i raštrkani po cijelom gradu.

Na početku Cope proveli smo tri dana u Riju i nismo se, kao ni dobar dio preostalih navijača, pretjerano micali s Copacabane. Tulum je bio predobar (iako je sada čini se prilično splasnuo), no ovaj čudesni grad nudi puno, puno više. Sada sam vrijeme skratio u Ipanemi i najbližoj faveli Vidigao. Strma je kao Dinara i pitoma poput umiljate mačke.

Na ulazu u to romantično mjesto dočekat će vas gomila bicikala. Nigdje žive duše, ali ne možeš se okrenuti a da ne vidiš barem 50 vozila na dva kotača. Zašto? Odgovor je došao odmah zatim... Ova favela prestrma je za vožnju, ljudi jedva i hodaju po najdivljijim dijelovima ovog ukroćenog dijela nekadašnje prašume. Opet su, kao i svi sunarodnjaci, ljubazni i učinit će što mogu da pomognu. Iako, ovdje gotovo uopće ne govore engleski. Kada bi stranac vladao portugalskim ili španjolskim sve bi bilo lakše, ali ako je 'tele' za romanske jezike, doći će do komunikacijskog šuma.

No ni ta zapreka ne sprečava ih da se istaknu. Jedan od rijetkih (rano ujutro) prolaznika na motoru stao je i ponudio prijevoz niz strmoglavu padinu. Pružio je kacigu i sve je bilo jasno - on želi pomoći i to mu nije baš nikakav problem. Velika pomoć, koljena i zglobovi koji vape za odmorom itekako su mu zahvalni.

Copacabana se uglavnom ispraznila od navijača, tonus održavaju tek Ekvadorci i 'vječni' Argentinci koji su zapravo - svugdje. Ako ispadnu s Cope, ona će u navijačkom smislu strašno puno izgubiti. Hrvati polako prelaze ocean, ostaju još časne iznimke čiji su nogometni optimizam ili pustolovni duh produljile južnoameričku avanturu dok ostali polako idu kućama bogati za iskustvo koje će teško zaboraviti. Copa se nastavlja, nakon ovog zatišja u Riju grad će ponovno buknuti u završnici turnira. Ovdje se igraju još tri utakmice, među kojima i finale koje će ponovno atmosferu ispod golemog Isusova kipa podići do usijanja.