PRIČA TENISKOG IZBORNIKA

Yannick Noah - od klinca iz Kameruna do heroja Francuske i velike glazbene karijere

23.11.2018 u 11:36

Bionic
Reading

Yannick Noah, legendarni francuski tenisač, korak je do velikog uspjeha u svojoj trenerskoj karijeri, a na putu do osvajanja Davisova kupa stoji mu – Hrvatska. Karizmatični Noah, čija je životna priča idealna kao scenarij za dugometražni film, u svom životu prošao je puno toga. Od djetinjstva u Kamerunu pa do osvajanja grand slama, a o privatnom životu da ne govorimo…

Kada je kao klinac trčao za nogometnom loptom u Kamerunu – gdje mu je otac Zacharie Noah bio velika nogometna zvijezda - maleni i okretni Yannick Noah nije mogao ni sanjati kako će njegov sport, kojim će steći svjetsku slavu i jako dobru zaradu, biti tenis te kako će postati pobjednik najprestižnijeg turnira na zemljanoj podlozi – Roland Garrosa 1983.

  • +10
Yannick Noah - legendarni francuski tenisač Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Tada je postao francuski heroj, čovjek koji je prekinuo prokletstvo jer Francuzi su čekali da domaći tenisač osvoji Roland Garros još od davne 1946., kada je to uspjelo Marcelu Bernardu.

>> Idemo po još jednu 'salataru'; Borna Ćorić prvi izlazi na teren u velikom finalu Davis Cupa

Kada se s 11 godina s roditeljima iz Kameruna preselio u Francusku, razlog je bio upravo tenis te puno bolji uvjeti za trening.

Tijekom karijere ovaj 193 centimetra visoki tamnoputi tenisač bio je poznat po specifičnom stilu igre, ali i svom burnom karakteru, zbog čega je propustio priliku osvojiti još poneki veliki turnir (igrao je polufinale Australian Opena). U karijeri su mu najbolji plasmani na ATP ljestvicama treće mjesto u pojedinačnoj te prvo mjesto u konkurenciji parova.

No oni koji ga poznaju kažu kako se s vremenom promijenio i danas kao trener potpuno je drukčiji od dana kada je bio igrač.

No tu i tamo danas 58-godišnji Yannick Noah zna iznenaditi svojim izjavama.

'Znate, Novaka Đokovića bih pobijedio bez izgubljenog gema u tri seta. Dobio bih ga 6-0, 6-0, 6-0. Da igram svoj najbolji tenis, pa čak i s reketom iz onog vremena, pobijedio bih Đokovića tim rezultatom', kazao je jednom prilikom Noah.

Kada je francusku Davis Cup reprezentaciju doveo do finala, koje će se igrati pred rekordnim brojem gledatelja na stadionu s krovom u Lilleu, Noah je mrtav-hladan rekao:

'Mislim da su Hrvati favoriti! Oni imaju sedmog i dvanaestog igrača svijeta, Čilića i Ćorića. U tom susretu zaista nemamo što izgubiti. No bilo bi jako lijepo osvojiti posljednji Davisov kup u ovom formatu. Uvjeren sam da će u Lilleu opet biti praznik tenisa i za sve nas još jedan nezaboravan trenutak. To je ono u čemu uživam', kazao je Noah, dodavši:

'Znate, razmišljao sam prije početka ove sezone da se možda ostavim izborničke, tj. kapetanske časti, razmišljao sam da se vratim glazbi i životu s manje stresa. No kada smo izborili nastup u finalu, drago mi je bilo što sam se predomislio.'

Ta izjava otkriva kako se Yannick Noah zapravo nije puno promijenio. Buran privatni život, česti razvodi braka i gledanje uživo sina Joakima, koji se kao klinac s majkom preselio u SAD, ostavili su traga na njemu. Stoga je logično kako je na najstarijeg sina Joakima, koji je nakon sjajne sveučilišne karijere (dva NCAA naslova) postao NBA zvijezda i jedan od bolje plaćenih europskih košarkaša u povijesti, posebno slab. U suzama je promatrao njegove prve NBA utakmice u dresu Chicago Bullsa i vjerojatno mu je kroz glavu prošlo sve što je prolazio kako bi uspio u tenisu.

Kada je glazbena karijera u pitanju, njoj se, kao pjevač, potpuno posvetio okončavši igračku karijeru. Sve je počelo 1991. godine, kada je izdao album 'Black or What' s hitom 'Saga Africa'. Dvije godine kasnije, 1993., izdao je album 'Urban Tribu' s hit singlom 'Get on Back'.

Zaredao je albumima i hitovima pa je tako poznato kako je njegov četvrti album s hit singlom 'Simon Papa Tara' prodan u Francuskoj u čak 1,3 milijuna primjeraka. Sličan uspjeh je 2006. polučio album 'Charango', a nakon nekoliko velikih koncerata i nastupa u SAD-u, 2010. godine objavio je i svoj osmi album naziva 'Frontières' s hit singlom 'Angela'.

Podatak kako je kao uspješni glazbenik uspio na stadionu Stade de France održati koncert pred više od 8000 gledatelja dokaz je da je uspio u glazbi jednako kao u tenisu. No nakon toga okrenuo se trenerskoj karijeri…

Iako francusku Davis Cup reprezentaciju s prekidima vodi devet godina, a također je poznato kako će ga na poziciji izbornika zamijeniti Amelie Mauresmo, na pitanje koja je tajna uspjeha kaže:

'Nije tajna u meni. Ja samo imam privilegiju da vodim skupinu odvažnih momaka koje krasi posvećenost istom cilju. Znate, mi smo kao obitelj! U reprezentaciji se ove godine izmijenilo 10 igrača, različiti su to ljudi, ali uvijek su spremni igrati jedan za drugoga. To je ono što ovo natjecanje čini tako posebnim. To je ta energija koju želim imati u momčadi. Tajna mog uspjeha je u tome što jako volim tenis, jako volim svoje tenisače, a naravno, volim i navijače', rekao je početkom priprema za finale Noah.

  • +5
Trening hrvatskih tenisača uoči finala Davis Cupa Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL