ISPRIKA UZ UVREDU

Xhaka i Shaqiri isprikom Srbima zbog dvoglavog orla razljutili Švicarce; zbog ove su riječi bijesni

05.09.2018 u 13:16

Bionic
Reading

Nedugo nakon što su se reprezentativci Švicarske Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri javno ispričali Srbiji i njenim navijačima zbog pokazivanja dvoglavog orla u utakmici protiv Srbije to je razljutilo - Švicarce

Podsjetimo, Xhaka i Shaqiri rukama su napravili dvoglavog orla prilikom proslave gola protiv Srbije, što je simbol velike Albanije, a to su svi u Srbiji shvatili kao provokaciju.

Na konferenciji za medije uoči početka Lige nacija (u subotu igraju meč protiv Islanda) Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri i Stephen Lichsteiner uputili su javnu ispriku zbog slučaja 'dvoglavi orao', ali to nekima u Švicarskoj nije najbolje sjelo.

'Zaista bi bilo glupo to napraviti opet. Iskreno, iznenadilo me što se taj potez smatrao važnijim od golova protiv Srbije', kazao je Xhaka, otkrivši i nepoznat detalj:

'Znate, prije te utakmice protiv Srbije bili smo provocirani u novinama, a tijekom utakmice i s tribina. Te geste bile su reakcije na te provokacije!', dodao je Xhaka, naglasivši kako je ponosan što igra za Švicarsku.

'Iskreno, nisam želio nikome stati na žulj', kratko je kazao Lichsteiner.

Javno se ispričao i Shaqiri: 'Ispričavam se što je dvoglavi orao povrijedio neke ljude i onima koji su se osjetili povrijeđenima dok su gledali utakmicu u planinama.'

No cijela priča tu ne završava jer su Švicarci ovu izjavu doživjeli kao uvredu. Tako je ugledni švicarski list Blick žestoko napao nogometaše koji vuku podrijetlo s Kosova te iz Albanije.

'Priznali su kako su pogriješili u slučaju dvoglavog orla i ispričali su se. Točnije, Xhaka i Lichsteiner su priznali grešku dok je Shaqiri problem podigao na još višu razinu potpuno nepotrebnim dodatkom o onima koji su gledali utakmicu u planinama', piše u Blicku.

'Da, gospodine Shaqiri - mi smo zemlja planina. Ali, ne, gospodine Shaqiri - nisu svi koji žive u planinama ograničenog uma i zagriženi nacionalisti', napisao je novinar Blicka.

Nema sumnje kako će Shaqiri 6. studenoga, kada dođe u Beograd, u kojem njegov Liverpool gostuje kod Crvene zvezde u Ligi prvaka, biti dočekan na Marakani kao 'državni neprijatelj'.

Eto, uspio je isprikom razljutiti 'svoje Švicarce', a dvoglavog orla mu u Srbiji vjerojatno nikada neće oprostiti.

No, kako stvari stoje, Jürgen Klopp ga vjerojatno neće koristiti u toj utakmici jer trenutačno nije ni blizu udarne postave.

O dolasku Shaqirija u Beograd nekoliko riječi kazao je i glavni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić:

'Mislim da će Shaqiri biti pod nevjerojatnim psihološkim pritiskom jer će znati kamo dolazi. Zna on da je Crvena zvezda simbol Srbije, a igrat će u grotlu Marakane. Ne znam ni hoće li uopće doći, a ako dođe, bit će manji od makovog zrna!', između ostalog za Kurir je kazao Terzić.

  • +18
SP 2018., skupina E: Srbija - Švicarska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia