PRESUDA

Veliki nogometni skandal okončan zatvorskim kaznama; Španjolci iza rešetaka strpali čelnike i igrače poznatih klubova

24.04.2020 u 19:19

Bionic
Reading

Pet bivših direktora španjolskog nogometnog prvoligaša Osasune i dva bivša igrača Betisa osuđeni su u petak na zatvorske kazne zbog niza optužbi za korupciju

Najveću kaznu dobio je nekadašnji direktor Odasune Angel Vizcay koji je dobio osam godina i osam mjeseci kazne zbog netransparentnog trošenja novca, krivotvorenja računa i sportske korupcije. Usto će on i ostala četiri direktora morati vratiti klubu 2.340.000 eura.

Bivši igrači Betisa Antonio Amaya i Xavi Torres kažnjeni su sa po godinom zatvora zbog umiješanosti u sportsku korupciju.

Sud u Španjolskoj je dokazao kako su u sezoni 2013/14. direktori Osasune dogovorili isplatiti Amayi i Torresu po 650.000 eura kako bi pomogli Betisu svladati Valladolid u pretposljednjem kolu Primere, a zatim namjerno izgubiti od Osasune u posljednjem kolu kako bi sastav iz Pamplone zadržao prvoligaški status.

Betis, koji je i prije ta posljednja dva kola izgubio izglede za ostanak, svladao je Valladolid sa 4:3, a potom izgubio 1:2 od Osasune. Ipak, niti to nije bilo dovoljno Osasuni da ostane u ligi.