iskren do kraja

Vahid Halilhodžić otkrio zašto je odbio klupu BiH, a neke je objašnjenje zaprepastilo

20.10.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Legendarni nogometaš i trener Vahid Halilhodžić uvijek je zanimljiv gost jer bez dlake na jeziku kaže sve što misli. Nema kod njega 'igre skrivača'...

Tako je i u podcastu DuLista 71-godišnji Vahid Halilhodžić govorio o svojim investicijama u nekretnine u Dubrovniku, gradu u kojem se vjenčao 1978. godine i u kojem provodi puno slobodnog vremena.

>> Vahid Halilhodžić je, kao i uvijek, iskren, a njegove riječi neće se svidjeti Zlatku Daliću

Pogotovo ove godine, kad je bez posla i razmišlja o odlasku u mirovinu jer mu je otkaz s klupe Maroka, koji je odveo na Svjetsko prvenstvo, jako teško pao.

U opuštenom razgovoru s voditeljicom Barbarom Đurasović otkrio je detalje o obnovi Vile Rusko, kojoj je u čast supruge bivšeg vlasnika dao ime Vila Ruža (La Rose).

Pohvalio se da uživa u svom vrtu (đardinu), u kojem je sačuvao nekoliko starih stabala limuna, naranče i šipka, i da mu je najveći gušt kad ubere plod.

'Da, obožavam doći u vrt i ubrati nešto', kazao je popularni Vaha.

Također je ponosan na to kako je Vila La Rose obnovljena u suradnji s konzervatorima, a najveće priznanje mu je to što ga Dubrovčani zaustavljaju na ulici i čestitaju mu.

'Konzervatori su s nama stalno surađivali oko uređenja jer je kuća bila u groznom stanju. Inače, ta kuća potječe iz 16. stoljeća i ponosan sam na to kako je sve ispalo', dodao je Vaha, a u sklopu kuće izgradio je i bazen te mali spa centar za opuštanje.

S obzirom na to da puno vremena provodi u Dubrovniku, jasno je da ne propušta utakmice hrvatske reprezentacije, ali ni domaćeg SuperSport HNL-a.

Nakon dva poraza Hrvatske (Turska i Wales) u kvalifikacijama za Euro 2024, za tportal je rekao:

'Vjerujem da je nogometna javnost u Hrvatskoj sada jako razočarana. Doduše, i ja sam iznenađen, jer ono što je prikazivala posljednjih godina u rezultatskom smislu bilo je fenomenalno. No ovo je logičan slijed, teško je godinama držati taj nivo i biti u svjetskom vrhu s malobrojnim kadrom', kazao je za tportal Halilhodžić, dodavši:

'Mnogi su vaši igrači daleko od najbolje forme. Ne znam što je razlog tome, ali to je sada na izborniku Daliću i njegovom stožeru da uoči i promijeni.'

No u podcastu DuLista dotakao se i preuzimanja mjesta izbornika Bosne i Hercegovine, pogotovo nakon svih problema koje su imali i smjena stručnjaka kao što su Faruk Hadžibegić i Meho Kodro. Iako je bilo kontakta s Nogometnim savezom BiH nakon smjene Hadžibegića, ipak je odbio ponudu.

'Predsjednik Vico Zeljković tražio je da popije kavu sa mnom i trebao je doći u Dubrovnik. Bio je dogovor da se čujemo, a mene su zvale desetine novinara s ovog područja i svima sam im rekao da je to obična kava - nemojte očekivati više od toga jer znam koliko je kompleksna politička situacija u BiH', kazao je Vaha o toj temi.

Još jednom je ponovio ono što mu najviše smeta i nikako to ne može prihvatiti, pogotovo kao bivši igrač Veleža iz Mostara, u kojem je ostavio dubok trag.

'Za mene je nepojmljivo da reprezentacija ne može igrati u Banjoj Luci i Mostaru. Ne mogu ja biti hipokrit, to je moja država, vjerojatno će me tu sahraniti, ali to ne mogu prihvatiti. Znate kakva je polarizacija, nacionalna i vjerska, to je nemoguće. I što da me neko proziva? Ja sam bio u tom ratu, ja sam se za tu državu borio, dao sve što sam imao i na kraju su sve opljačkali, ali to je moja država, kakva je, takva je', dodao je Halilhodžić, a nije često ovako otvoreno govorio o toj temi.

Tijekom odmora u Dubrovniku se opustio i čini se da je napokon zaboravio na kakav način je smijenjen s klupe reprezentacije Maroka, kojoj je udario temelje i postala je hit na Svjetskom prvenstvu.

Tako je prvi put javno otkrio zašto je zapravo odbio klupu BiH:

'Iako su mnogi željeli da dođem i pomognem, to sam odbio. Politički bi bilo nemoguće da dođem. Jednom sam rekao da moraš za pomoćnike uzeti hodžu, popa i fratra da zadovoljiš politički konsenzus. Meni je žao što BiH ne može napraviti veći rezultat, vidite što Hrvatska radi, vi ste svi ponosni na nju. Niste svjesni koliko je ta selekcija po čitavom svijetu proslavila državu zahvaljujući nogometu', kazao je Vaha.

Naravno, mnoge u BiH njegovo je objašnjenje zaprepastilo, jer opet se sve vrti oko politike. S druge strane, neki nisu bili iznenađeni ovim riječima. Ali očito mu se nije dalo 'pod stare dane' upuštati u takvu avanturu. I to u rodnoj BiH.

O tome hoće li prihvatiti neki novi posao bio je iskren i ponovio je da je odbio nekoliko unosnih ponuda. Poznato je to da su i njega zvali iz Saudijske Arabije…

'Moram reći da sam uvijek bio samouvjeren i nikad nisam pripadao nekim lobijima. OK, možda je to neka moja mana i vjerojatno, da se znao družiti s nekim utjecajnim ljudima, mogao sam postići još veću karijeru.'

Za kraj se dotakao i ponuda, kojih ne nedostaje. Hoćemo li ga opet vidjeti na klupi, jer nešto bi se moglo otvoriti?

'Ma ne! Da samo znate kakve sam ponude odbio… Pa mogao sam još dva Lapada (Lapadski dvori, op.a.) i još dvije kuće kupiti. Sume koje sam dobio su da ne povjeruješ. Izvan svake logike', završio je Vaha, trener koji je očito u tišini svog novog doma u Dubrovniku donio odluku da se više ne želi baviti tim poslom.

Ali kad je Vaha u pitanju, sve je moguće. Pa tako i njegov povratak u hrvatski nogomet, koji silno cijeni.