VELESLALOM, ASPEN

Užasni uvjeti u Aspenu, utrku završilo tek nešto više od polovine skijaša

01.03.2024 u 17:32

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski skijaš, Filip Zubčić izborio je drugu vožnju veleslaloma u Aspenu. No, zaostatak od 1.60 sekunde za vodećim Odermattom ne jamče previše, iako vrijedi napomenuti da su uvjeti na stazi loši, pa tko zna kako će se rasplitati drugi 'lauf', koji počinje u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu

U prvoj veleslaomskoj vožnji sudjelovalo je 66 skijaša, a njih tek 41 uspjio je doći do cilja.

Sjajni Odermatt u prvoj je vožnji ostvario 12 stotinki bolje vrijeme od drugog Norvežanina Alexandera Steena Olsena, odnosno 19 stotinki od trećeg sunarodnjaka Loica Meillarda.

Odermatt je tako u odličnoj poziciji da i u osmom ovosezonskom veleslalomu ostvario pobjedu, najbolji je bio u svih prvih sedam, te tako tri utrke prije kraja osigura Mali kristalni globus u ovoj disciplini. Kako je slavio i u posljednja tri prošlosezonska veleslaloma, Odermatt bi mogao u Aspenu stići do 11. uzastopne pobjede u ovoj disciplini.

Također, pobjedom u Aspenu bi ostvario 12. uspjeh ove sezone u svim disciplinama i tako stići na samo jednu pobjedu od rekorda kojega zasad dijeli sa Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom te Austrijancima Hermannom Maierom i Marcelom Hirscherom koji su slavili po 13 puta u jednoj sezoni, Stenmark 1979., Maier 2001., Hirscher 2018., a Odermatt 2023.

Zubčić nije dobro iskoristio startni broj dva, od samoga strarta izgledalo je kako nedostaje energije u njegovoj vožnji što je rezultiralo povećim zaostatkom za najboljima.

U Aspenu je nastupio još jedan hrvatski predstavnik Istok Rodeš, no sa 5.56 sekundi zaostatka ostao je daleko od ulaska u drugi vožnju, zauzeo je 40. mjesto, ali za 30. Švicarcem Lucom Aernijem, posljednjim koji je izborio drugi nastup, zaostao je 2.51 sekundi.