s konja na magarca

Uspio je 'uništiti' Juventus u samo jednoj sezoni, a sada preuzima momčad kojoj predviđaju borbu za ostanak u Serie A

28.05.2021 u 15:04

Bionic
Reading

Andrea Pirlo (42) svoj je trenerski angažman u Juventusu, barem za neko vrijeme, neslavno završio. Čelnici 'stare dame' nisu zadovoljni njegovim učinkom te će Pirlo potražiti novi klub, a na njegovo mjesto stiže Massimiliano Allegri

Nogometna karijera mu je praktički bila savršena, no Andrea Pirlo (42) se nije iskazao na svom prvom pravom trenerskom angažmanu. Legenda talijanskog nogometa trenerski je put započeo u Juventusovoj omladinskoj školi, ali je nakon sam par mjeseci u kolovozu 2020. godine imenovan trenerom prve momčadi 'stare dame'.

>> Igor Tudor nakon naglog odlaska iz Juventusa i rastanka s Pirlom već ima novu ponudu iz Italije; želi ga klub u kojem su Hrvati omiljeni

Da, mnoge je iznenadio izbor čelnika Juventusa, bez obzira na fantastičnu igračku karijeru, Andrea Pirlo nije imao baš nikakvog trenerskog iskustva. I da, pokazalo se kako je Juve ipak bio prevelik zalogaj za proslavljenog nogometaša.

Vodio je Pirlo, uz pomoć našeg Igora Tudora, momčad Juventusa na ukupno 52 utakmice, pobjede je slavio 34 puta uz samo 10 remija i tek osam poraza. No, Juve nije igrao dobro, gotovo cijele sezone to jednostavno nije bilo to. Osvojio je Pirlo talijanski Kup i Superkup, ali je doživio debakl u Ligi prvaka nakon što ga je u osmini finala izbacio Porto.

Još je veći neuspjeh to što Juventus nakon čak devet godina dominacije nije osvojio naslov prvaka Italije! To je najviše zaboljelo čelnike kluba, tek četvrto mjesto izboreno u posljednjem kolu Serie A... Nisu mogli oprostiti takav neuspjeh i Andrea Pirlo je, zajedno sa svojim suradnicima, morao napustiti Torino.

Srećom, ima klubova u Serie A koji su spremni 'riskirati', pa je Andrea Pirlo praktički odmah nakon otkaza pronašao novi angažman. Neki će reći da ide s konja na magarca, no tako je to kad si do jučer vodio Juventus.

  • +6
FC Bologna - Juventus, Serie A, 23.5.2021. Izvor: Profimedia / Autor: ANDREAS SOLARO / AFP / Profimedia

Talijanski mediji tvrde kako će Pirlo od sljedeće sezone voditi momčad Sassuola koji je ovu sezonu iznenađujuće završio na osmom mjestu ljestvice Serie A i samo je zbog lošije gol-razlike ostao bez kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu!

Sassuolo inače slovi kao 'druga momčad Juventusa', jako dobro surađuju s velikanom iz Torina, pa je i to olakšalo odabir novog trenera. No, problem je to što bi Sassuolo ovog ljeta mogao ostati bez većine prvotimaca i u sljedećoj sezoni će Pirlo krenuti 'od nule' pa se momčadi predviđa neizvjesna borba za ostanak u Serie A!

S druge strane, nije sve tako crno jer će to za Pirla biti sjajna prilika da trenersku karijeru nastavi u nešto mirnijoj sredini i u momčadi koja nema velike ambicije, jer je u Juventusu očigledno bio pod velikim pritiskom.