kvalifikacije za akn

Upravo zbog ovoga doveli su Aljošu Asanovića; preokretom do prve pobjede na klupi bivšeg afričkog prvaka

08.06.2022 u 07:51

Bionic
Reading

I dok se u Europi odigravaju utakmice Lige nacija, na Crnom kontinentu traju kvalifikacije za Afrički kup nacija, a do prve pobjede stigla je reprezenacija Zambije, koju vodi bivši proslavljeni hrvatski reprezentativac Aljoša Asanović

Vatreni lakat kako je bio nadimak Aljoši Asanoviću u ožujku je debitirao na klupi Zambije, koja je 2012. godine bila afrički prvak.

I u prvom je ispitu doživio poraz od Iraka u Bagdadu.

No, već u sljedećoj prijateljskoj utakmici, protiv Konga, njegova je vrsta slavila 3:1. Uslijedila je još jedna prijateljska utakmica protiv Benina, a sve u svrhu uigravanja momadi za kvalifikacije koje bi ovu reprezentaciju trebale odvesti na Afrički kup nacija.

Zambija je svrstana u skupinu s Obalom Bjelokosti, Komorima i Lesotom.

U prvom kolu, na gostovanju kod prvog favorita skupine, ali i jedne od najjačih afričkih reprezentacija, Obale Bjelokosti, Zambija je poražena 3.1.

Ipak, u drugom kolu, igranom u utorak u glavnom zambijskom gradu, Lusaki, Asanovićeva je momčad preokretom stigla do pobjede nad Komorima i prva tri boda u skupini, zahvaljujući kojima se probila na drugo mjesto.

Fardou Ben Mohamed zabio je goste, s otočne države na istoku Afrike, dok su za domaćine zabili Mwepu (45'+2) i Kangwa (88').

Prve dvije reprezentacije iz skupine plasirat će se na završni turnir afričkog prvenstva, a kojem će 2023. godine domaćin biti Obala Bjelokosti, koja je i automatski sudionik završnog turnira.