BIVŠI IZBORNIK ISKRENO

Upozorenje našim košarkašima: Bit će teže nego smo se nadali!

06.09.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Među mnogobrojnim košarkaškim velikanima, koji su uživo u zagrebačkoj Areni bodrili Hrvatsku do pobjede protiv Slovenije 80:73, bilo je i puno trenera te nekoliko naših bivših izbornika. Jedan od njih, Josip Vranković, za tportal.hr je analizirao premijeru protiv Slovenije, ali i naglasio na što posebno treba paziti u utakmicama koje slijede

Josip Joke Vranković vodio je hrvatsku košarkašku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2010. te na Eurobasketu 2011., gdje naša momčad zbog navjerojatnih pehova nije ostavila dobar dojam. Stoga je Vranković na poseban način proživljavao pobjedu protiv Slovenije do koje je Hrvatsku vodio, kao novi izbornik, njegov bivši suigrač iz Jugoplastike i reprezentacije Velimir Perasović.

'Na samom početku turnira, a to se i vidjelo na parketu protiv Slovenije, bilo je za očekivati kako ćemo biti jako nervozni. To pogotovo vrijedi za fazu napada, ali kako je utakmica odmicala hvatali smo sigursnot i smatram kaku su prvenstveno Kruno Simon te uz njega Luka Žorić bile karike koje su prekrenule utakmicu. Na njihovim krilima, te u nastavku uz pomoć Tomića i Hezonje, stigli smo do važne pobjede', kazao je za tportal.hr Vranković kojeg je posebno zabrinula ozljeda Bojana Bogdanovića.

'Prve informacije govore kako je riječ o potresu mozga i to bi nas moglo skupo koštati jer je turnir je tek počeo.'


Osvrnuo se Vranković i na nedjelju utakmicu protiv Grčke (21:00) koja će vjerojatno odlučivati o prvom mjestu u C skupini.

'Protiv Grčke nas čeka teža utakmica nego smo se nadali. Prvi razlog je Kruno Simon koji se protiv Slovenije jako potrošio, a znamo svi kako je nedavno bio virozan. Bogdanović nakon teškom pada na glavu vjerojatno neće igrati sljedećih dana i to itekako može utjecati na naš plasman. Sve ovo govorim iz osobnog iskustva kada smo na EP-u 2011. u Litvi zbog teške ozljede ostali bez Marka Tomasa na samom početku turnira. To nam je tada bio velik hendikep. Međutim, ova reprezentacija ima puno veću širinu nego ona iz 2011, ali sve ovo što se sam nabrojao može puno toga odrediti', kazao je Vranković dodavši:

'Gledao sam Grčku protiv Makedonije i ono što je kod njih važno naglasiti jest činjenica kako su kompletna ekipa koja može igrati tzv. šah tj. da postave igru 5 na 5 uz tzv. centralni pick and roll sa Spanoulisom, a mogu odigrati i u puno jačem trkačkom ritmu. Smatram da će to utakmica Hrvatska-Grčka biti daleko najinteresantniji par u ovom dijelu natjecanja iz svih skupina! To je utakmica u kojoj će do izražaja doći sve igračke kvalitete koje će se naći na terenu. Grčka protiv Makedonije nije pokazala svu svoju moć, ali definitivno su opasna prepreka i jedan od kandidata za medalju', završio je Vranković.