PRATI GA I IZBORNIK

Uoči Dinama: Chago tek na 30 posto, a već dominira

30.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Neke priče se ne zaboravljaju, a jedna od takvih jednog će dana biti i biografija Mathiasa Chaga. Nakon deset godina u hrvatskom nogometu ovaj sjajni Kamerunac će večeras u Lokomotivinom dresu prvi puta istrčati nasuprot Dinamu, klubu u kojem je proveo najveći dio karijere

Manje-više je poznato, ali vrijedi ponoviti. Mathias je u Hrvatsku došao s 19 godina, menadžer ga je ostavio 'na cesti', nije čak imao niti novac za povratak u Kamerun. Niti vizu za ostanak u Hrvatskoj, ali uspio je. Odigrao je tri godine u drugoligašu Metalcu, nije prošao na probi u Osijeku, da bi došao u Dinamo i bio jedan od ključnih poluga u stvaranju šampionskog Kužeova stroja. Dok nije došla nevjerojatna serija ozljeda koje ga koče već šest godina. Ipak, ovaj nevjerojatni borac je prošao kroz sve izazove i sada se standardizirao u udarnom sastavu Lokomotive. Trener Ivković ga iznimno cijeni, i osjećaj je obostran.

'Sretan sam čim sam s loptom, ali 16 mjeseci pauze je puno i sjajno je što mi trener Ivković i suradnici ovako pametno doziraju minutažu. Nisam prošao pripreme i mislim da sam trenutno na 30 posto svojih mogućnosti. Jedva čekam pripreme da na proljeće pokažem koliko znam', počeo je za tportal Chago koji je i sa svojih 30 posto bio igrač utakmice protiv Belupa, u svom prvom prvoligaškom startu nakon punih 18 mjeseci.

Prije posudbe u Lokomotivu bio je već u istom aranžmanu u Istri, no još nije igrao protiv Dinama. Jesu li 'modri' u tom dvoboju uopće favoriti?

'Dinamo je u Hrvatskoj uvijek favorit, ali mi imamo cilj da završimo među najbolje tri momčadi lige i ime protivnika nas ne zanima. Idemo na pobjedu, bez kalkulacija, i protiv Rijeke i Hajduka, pa ćemo i protiv Dinama. Uopće me ne iznenađuju naši rezultati jer je momčad prepuna mladića koji izgaraju od želje za dokazivanjem i vrlo su kvalitetni igrači. Ako ćemo vjerovati u svoje mogućnosti, a ne da nas čudi kada osvanemo na drugom mjestu ljestvice, mislim da ćemo iduće sezone igrati i u Europi.'

Chagu je 29 godina, pred njim je još dug nogometni put. Ako se zaustavi žalostan niz ozljeda.

'Nemam nikakvih bolova i svi paze na mene da tako i ostane, ali ne opterećujem se eventualnim povratkom u Dinamo ili odlaskom u inozemstvo. Cilj mi je rasti iz dana u dan, puno raditi i onda vidjeti kuda će me to dovesti. Htio bih jednoga dana igrati u francuskoj ligi, ali ne opterećujem se time. Čovjek mora biti strpljiv', kaže čovjek koji zna sve o strpljenju.

Prije tri godine je i debitirao za kamerunsku reprezentaciju. Naravno, sanja povratak u nacionalni dres.

'Opet ponavljam - ne opterećujem se velikim ciljevima, ali bilo bi mi jako drago. Novi izbornik Jean-Paul Akono mi se javio i rekao da me prati. Moram dokazati koliko vrijedim, a onda će i to možda doći', završava Chago koji pokazuje da uz gotovo abnormalnu volju baš ništa nije nemoguće.

Pitanje je je li Dinamo imao boljeg zadnjeg veznog u zadnjih desetak godina