apsolutna blokada

Ukrajinski atletičar otkrio zastrašujuću rusku priču: Specijalnom vojnom operacijom žele ukloniti neonaciste i narkomane

02.03.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Bivši svjetski prvak u skoku u vis, Ukrajinac Bohdan Bondarenko, izjavio je u srijedu da je šokiran što mnogi ruski i bjeloruski sportaši vjeruju da se u Ukrajini ne ratuje, jer su vijesti u tamošnjim medijima cenzurirane.

'Oni misle da se u Ukrajini ništa ne događa. Navodno je to ono što se tamo govori u informativnim programima', rekao je bivši svjetski i europski prvak za poljski mrežni portal Onet.

Bondarenkova obitelj je zbog ruske invazije na Ukrajinu ostala razdvojena. Majka mu je ostala u Ukrajini izložena ruskim napadima, a supruga i kći su uspjele izbjeći u Mađarsku.

'Oni ne shvaćaju da nas ruska vojska ubija. Misle da to nije istina', dodao je Bondarenko.

Ruske vlasti strogo nadziru na koji se način izvještava o onome što oni nazivaju 'specijalnom vojnom operacijom' u Ukrajini, tvrdeći da njome žele ukloniti 'neonaciste i narkomane' koji su na vlasti u Kijevu i predstavljaju izravnu opasnost za sigurnost Rusije.

Bondarenko se trenutačno nalazi u Rimu i pokušava se pridružiti svojoj supruzi i kćeri u Budimpešti.

Otkako je prošlog četvrtka započela ruska invazija na Ukrajinu, mnoge su međunarodne sportske organizacije zabranile nastupe ruskim i bjeloruskim sportašima.

'Šokiran sam što ljudi to ne razumiju, čak ni moji prijatelji s kojima sam se natjecao. Čini se da sportaši iz tih država uopće ne shvaćaju zašto su izbačeni sa natjecanja širom svijeta', rekao je 32-godišnji Bondarenko čiji su majka, brat i baka ostali u Harkivu, koji je u ruskoj invaziji do sada pretrpio najveća razaranja.

'Svaki dan odlaze u podrum kad započnu s granatiranjem. Provode tamo i veći dio noći, iako je vrlo hladno. Razgovaramo, ali veza često puca. Na izlazima iz grada Rusi pucaju na automobile. Teško je ostati, ali teško je i otići. Obje opcije su opasne', izjavio je Bondarenko koji je zbog ozljede morao propustiti nastup na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju.