NBA

U božićnom okršaju Srbin slavio protiv Hrvata, a glavna zvijezda večeri Slovenac

26.12.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Luka Dončić je još jednom pokazao svu raskoš svog talenta upisavši se u povijest NBA lige briljantnom božićnom izvedbom na gostovanju u Phoenixu, gdje je s 50 koševa i 15 asistencija predvodio svoje Dallas Maverickse do pobjede 128:114.

'Zabavno je kad uz pobjedu dođu i ovakva ostvarenja. Ovo je bilo teško gostovanje na kojem smo došli do pobjede. Bez obzira na 50 koševa i 10.000 poena, jako sam sretan zato što smo pobijedili', izjavio je sjajni Slovenac koji je postao tek četvrti košarkaš koji je na Božić uspio postići 50 ili više koševa, a pritom je premašio i 10.000 poena u karijeri.

Prije Dončića u božićnim utakmicama su 50 ili više koševa uspjeli ubaciti Bernard King, koji je igrajući za New York Knickse 1984. u porazu protiv New Jersey Netsa postigao 60 poena, Wilt Chamberlain, koji je 1961. ubacio 59 koševa uz 36 skokova za Philadelphia Warriorse u porazu od New York Knicksa te Rick Barry, koji je 1966. sa 50 poena predvodio San Francisco Warriorse do pobjede protiv Cincinnati Royalsa.

'Čarobnjak Luka' je sa stilom postao sedmi najbrži košarkaš u povijesti koji je došao do 10.000 koševa u utakmicama osnovnog dijela sezone. Za to mu je trebalo 358 utakmica, a do ovog je ostvarenja došao već u prvoj četvrtini tricom sa 10 metara.

Mavericksi su vrlo brzo došli do dvoznamenkaste prednosti koja je početkom druge četvrtine iznosila 15 koševa, ali su se Sunsi tijekom treće četvrtine vratili u utakmicu te u početnoj fazi zadnje četvrtine imali vodstvo od šest koševa (97:91). No, Dončić je uz pomoć suigrača kreirao novi preokret za pobjedu kojom je Dallas s učinkom 18-12 preskočio LA Clipperse i došao na peto mjesto u Zapadnoj konferenciji.

Uz Dončića su odličnu utakmicu odigrali Dereck Lively II. s 20 koševa i deset skokova, Derrick Jones Jr. s 23 poena te Tim Hardaway Jr. s 18 koševa i sedam skokova.

Strijelce Sunsa predvodili su igrači s klupe; Grayson Allen s 32 koša i osam pogođenih trica te Chimezie Metu s 23 poena i 19 skokova. Devin Booker je ubacio 20 koševa uz deset asistencija, a Kevin Durant je ostao na 16 poena uz osam skokova i sedam asistencija.

Božićni klasik u Los Angelesu završio je slavljem gostujućih Celticsa koji su sa 126:115 nadigrali Lakerse, jer su imali više raspoloženih igrača. Gosti su već u prvoj četvrtini otišli na +18, da bi se domaća momčad do poluvremena uspjela prišuljati na samo poen zaostatka te nakratko i povesti početkom treće četvrtine. No, veselje navijača Lakersa kratko je trajalo, jer je Boston već do kraja tog dijela utakmice opet došao do dvoznamenkaste prednosti koju je uspješno održavao do kraja utakmice.

Strijelce Bostona predvodio je Kristaps Porzingis 28 koševa i 11 skokova.

'Iznimno sam zadovoljan kakvu smo utakmicu odigrali kao momčad. Iskreno, doista smo igrali dobru košarku. Jedino što nam je nedostajalo je vanjski šut koji je bio lošiji od uobičajenog. No, osim toga, mislim da smo stvarno odigrali jako dobro', rekao je latvijski reprezentativac.

Cijela početna postava Celticsa je bila na dvoznamenkastom učinku. Jayson Tatum je uz 25 koševa imao osam skokova i sedam asistencija, Jaylen Brown je ubacio 19 poena, a po 18 su postigli Derrick White i Jrue Holiday. White je uz to imao i 11 asistencija, a Holiday je dodao po sedam skokova i asistencija.

Lakerse je s 40 koševa i 13 skokova predvodio Anthony Davis. Taurean Prince je ubacio 17 poena, a LeBron James je bio na rubu 'triple-double' učinka sa 16 koševa, devet skokova i osam asistencija.

Čudnu utakmicu odigrali su Denver i Golden State u kojoj su na kraju slavili Nuggetsi sa 120:114. Nikola Jokić je neuobičajenu lošu šutersku večer (4/12 iz igre) nadoknadio osobnim rekordom u pogođenim slobodnim bacanjima, a ubacio je svih 18 koja je izveo. Tako je opet došao blizu 'triple-doubleu' s 26 koševa, 14 skokova i osam asistencija.

Strijelce Denvera predvodio je Jamal Murray s 28 poena, a sjajnu je utakmicu odigrao Michael Porter Jr. sa 19 koševa, deset skokova i četiri blokade. Po 16 poena su ubacili Kentavious Caldwell-Pope i Aaron Gordon koji je tome dodao i deset skokova.

Za razliku od dvoznamenkastog učinka kompletne početne postave domaće momčadi, Warriorse su u utakmici držali igrači s klupe. Andrew Wiggins je s 22 koša bio najbolji strijelac gostujuće momčadi, Dario Šarić je ubacio 14, a Chris Paul 13 poena. Najbolji igrač udarne postave Warriorsa bio je Stephen Curry, ali je za 18 koševa potrošio 21 šut (7/21). Najkompletniju utakmicu odigrao je Brandin Podziemski s 13 poena, devet skokova, šest asistencija i pet ukradenih lopti.

Philadelphia je u Miamiju bila bez svog najboljeg igrača Joela Embiida, ali i Heat je bio bez Jimmyja Butlera. Miami je bolje nadoknadio izostanak svoje zvijezde i slavio sa 119:113, a briljirao je novak Jaime Jaquez Jr. koji je baš za Božić imao rekordnu večer s 31 košem i deset skokova, njegovim prvim 'double-double' učinkom u NBA ligi.

Bam Adebayo je napunio statistiku s 26 poena, 15 skokova, pet asistencija i tri blokade, a Tyler Herro je ubacio 22 koša.

Sixerse su predvodili Tobias Harris s 27 koševa, sedam skokova i šest asistencija te Kelly Oubre Jr. s 25 poena i sedam skokova.

NBA rezultati, 25.12.

  • Denver Nuggets - Golden State Warriors 120:114 (Dario Šarić 19:55 min, 14 k, šut 5/11, 5 s, 2 a)
  • New York Knicks - Milwaukee Bucks 129:122
  • Los Angeles Lakers - Boston Celtics 115:126
  • Miami Heat - Philadelphia 76ers 119:113
  • Phoenix Suns - Dallas Mavericks 114:128
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore