što im je to trebalo?

Trebao je doći u Hajduk, a njemački klub ga je sad otpustio zbog stava o sukobu u Gazi

04.11.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Njemački nogometni prvoligaš Mainz 05 raskinuo je ugovor s Anwarom El Ghazijem (28) nakon napadačevih objava na društvenim mrežama u kojima je iznosio svoj stav o sukobu Izraela i Hamasa, objavio je klub

Nizozemac marokanskog podrijetla prvi je put suspendiran još sredinom listopada, nakon ranijeg komentara o sukobu, koji je u međuvremenu obrisao. U ponedjeljak mu je, nakon što je pokazao kajanje, dopušteno da se vrati treninzima, priopćio je Mainz.

Međutim, El Ghazi je u srijedu objavio je novu poruku za koju je njemački klub rekao da je 'nerazumljiva' i da će je ispitati iz pravne perspektive.

'Moj stav ostaje isti kao što je bio kad je ovo počelo', napisao je El Ghazi.

'Ja sam protiv rata i nasilja. Ja sam protiv ubijanja svih nevinih civila. Ja sam protiv svih oblika diskriminacije. Ja sam protiv islamofobije. Ja sam protiv antisemitizma. Ja sam protiv genocida. Ja sam protiv apartheida. Ja sam protiv okupacije. Ja sam protiv ugnjetavanja', objavio je objavio je El Ghazi na Instagramu i dodao:

'Zauzimam se za ono što je ispravno, čak i ako to znači da sam jedini. Gubitak mojih sredstava za život je ništa u usporedbi s paklom koji se spušta na nedužne i ranjive u Gazi. Nikada ne može biti nikakvog opravdanja za ubojstvo više od 3500 djece u Gazi u posljednja tri tjedna...'

U obrisanoj objavi, zbog koje je 17. listopada suspendiran, El Ghazi je napisao: 'Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna'. Time je aludirao da bi se Palestina trebala prostirati od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, što bi značilo da Izrael više ne postoji.

Iz Mainza su priopćili da je igračev ugovor raskinut zbog izjava i objava na društvenim mrežama, bez navođenja o kojim se objavama i izjavama radi.

Podsjetimo, El Ghazi se ovog ljeta spominjao i u kontekstu mogućeg dolaska u Hajduk, no taj se transfer na kraju ipak nije ostvario te je kao slobodan igrač iz PSV-a dosaš u Mainz.

U napadu Hamasa na južni Izrael 7. listopada, kojim je iniciran sadašnji oružani sukob, prema izraelskim podacima je ubijeno oko 300 vojnika i 1100 civila. S druge strane, razni izvori tvrde kako je u Gazi najmanje 9227 ljudi ubijeno otkako je Izrael započeo svoj napad na enklavu s 2,3 milijuna ljudi, u znak odmazde za Hamasov napad.

Mainz, koji je bez prvenstvene pobjede ove sezone, nalazi se na zadnjem mjestu Bundeslige s tri boda, a danas će ugostiti Red Bull Leizpig.