IVICI MORNARU MILO ZA DRAGO

Tražio stečaj Hajduka, a sada mu sve račune blokirao - Hajduk!

24.04.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Bivšem igraču Hajduka Ivici Mornaru od početka ovog tjedna blokirani su svi bankovni računi zbog ovrhe koju je pokrenuo njegov bivši klub, potvrđeno je za tportal. Hajduk od Mornara traži svojih 250 tisuća dolara, odnosno novac koji mu je isplaćen prije sedam godina, kada je prijetio pokretanjem stečaja splitskog kluba

Blokirani su svi Mornarovi računi u Hrvatskoj, no zasad s njih nisu naplaćeni veći iznosi. U Hajduku najavljuju da će biti strpljivi: FINA je dužna proslijediti im sve novce koji se ondje zateknu, potom slijedi povlačenje ušteđevine koju igrač eventualno ima, a već od 1. srpnja ovrha će se proširiti na sve države Europske unije i račune koje je Mornar eventualno ondje otvorio. Ukoliko se 'u razumnom roku' splitski klub ne uspije naplatiti, pokreće se postupak pljenidbe igračevih pokretnina i nekretnina, sve dok se ne namiri ukupni dug.

Postupak u kojemu klub prisilno naplaćuje novac od svog bivšeg igrača za hrvatske je prilike revolucionaran, pogotovo jer se radi o slučaju koji se vuče još od 1996. godine: Hajduk je tada prodao svoje igrače Ivicu Mornara i Mirsada Hibića u španjolsku Sevillu za 2,4 milijuna dolara, od čega je čak polovica trebala pripasti menadžerskoj agenciji AFIS A. Španjolci su još 1999. godine podnijeli sudsku tužbu jer im novac nije uplaćen, a na suđenju je u njihovu korist svjedočio čak i bivši direktor splitskog kluba Vedran Rožić. U samom ugovoru nikakva provizija nije bila navedena, pa je agencija prošle godine dobila spor isključivo zahvaljujući Rožićevom svjedočenju. Bio je to prilično težak udarac za Hajduk jer je po odluci suda u roku od petnaest dana AFISA-i trebao isplatiti sav novac zajedno s kamatama i odvjetničkim troškovima, ukupno čak petnaestak milijuna kuna.

U međuvremenu se u klub 2006. godine javio i Mornar s tvrdnjom da potražuje još 250 tisuća dolara, otvoreno je prijetio stečajem, pa mu je novac isplaćen uz uvjet da potpiše i ovjeri izjavu po kojoj će ga vratiti ukoliko Hajduk izgubi spor sa španjolskom agencijom. Nakon što je u proteklih nekoliko mjeseci klub s Poljuda podmirio svoja dugovanja, zatražio je natrag svoj novac - a s time ne bi trebalo biti većih problema jer je dokument s Mornarovim potpisom ovjeren i solemniziran, što znači da se u naplatu može krenuti i bez sudskog postupka. Garancija se odnosi i na imovinu njegove obitelji, a ukoliko su njegove nekretnine u međuvremenu promijenile vlasnike - otvorena je mogućnost poništenja ugovora i sudske blokade imovine.


Pokretanjem ovrhe protiv bivšeg igrača Hajduk će uspjeti naplatiti tek manji dio štete koja mu je počinjena očito nepovoljnim i štetnim ugovorima iz devedesetih godina, a sve ostalo bit će nemoguće jer je ovaj slučaj - kao i brojni drugi u kojima je evidentno pokraden splitski klub - mirno otplovili u zastaru. S druge strane, predsjednik Hajduka Marin Brbić bio je dužan poslati ovrhu Mornaru jer bi u suprotnome i sam bio optužen da je oštetio Hajduk. Na to se odlučio nakon što je ovih dana potpuno podmireno dugovanje prema AFISA-i, koje je nagodbom smanjeno na desetak milijuna kuna.

Kako doznajemo, Ivica Mornar je proteklih mjeseci pokušavao postići dogovor s Hajdukom i svoj dug podmiriti sredstvima koja su mu ostala u propaloj Credo banci, ali Hajduku to, naravno, nije bilo prihvatljivo.

Hajdukov predsjednik Brbić za tportal je tek potvrdio da ovaj postupak traje i da se klub ima namjeru naplatiti do posljednjeg dolara. Ivica Mornar bio je nedostupan za komentar.