pokretanje istrage

Totalni kaos na VN Australije, krš i lom bolida te upad gledatelja na stazu; evo detalja o incidentu!

03.04.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Organizatori treće utrke sezone Formule 1 VN Australije najavili su pokretanje istrage o incidentu u kojem su gledatelji probili osiguranje i došli do staze. Organizatori treće utrke sezone Formule 1 VB Australije najavili su pokretanje istrage o ulasku gledatelja na stazu

'Moglo je biti užasno', rekao je menadžer VN Australije Andrew Westacott, obećavajući temeljitu istragu nakon invazije gomile gledatelja na stazu na kraju utrke u nedjelju.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je sa svoje strane zatražila objašnjenje od organizatora, smatrajući da je incident predstavljao ozbiljno kršenje sportskog kodeksa.

Mediji su prenijeli slike gomile koja se šulja kroz sigurnosne barijere i penje na palisade samo nekoliko metara od trkaćih automobila na kraju kaotične utrke u kojoj je pobijedio aktualni svjetski prvak, Nizozemac Max Verstappen (Red Bull).

Utrku je pratilo oko 131.000 gledatelja. Neki su uspjeli stići do Nijemca Nica Hülkenberga, zaustavljenog na izlazu iz drugog zavoja.

'Sigurnosne mjere i protokoli koji su trebali biti na snazi ​​za događaj nisu provedeni, stvarajući opasno okruženje za gledatelje, vozače i službene osobe utrke', rekla je FIA.

'Gledateljima je dopušten ulazak na stazu nakon završetka utrke i nakon prolaska sigurnosnog automobila', podsjetio je sa svoje strane direktor VN Australije. 'Gledatelji su probili jednu od barijera, još ne znamo kako', dodao je.

Dvostruki svjetski prvak Verstappen je nakon ove pobjede vodeći u ukupnom poretku i ima 15 bodova prednosti ispred momčadskog kolege Sergia Péreza. Stazu su obilježili krš i lom, što možete vidjeti OVDJE.