Sumnjive transakcije

Toni Kukoč tuži švicarsku banku, osobnog bankara i financijskog savjetnika; ostao je bez 11 milijuna dolara, a doznaje se i kako

01.09.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Već godinama se piše kako je proslavljeni hrvatski košarkaš Toni Kukoč izgubio veliku svotu novaca zbog ulaganja u Švicarskoj, a zbog svega je odlučio podići tužbu kako bi istjerao pravdu i dobio svoj novac nazad. A riječ je o milijunima dolara...

Kako piše portal Basketnews, 53-godišnji Toni Kukoč tužio je švicarsku banku EFP International (prije poznata kao Banca Svizzera Italiana - BSI), zatim svog bivšeg financijskog savjetnika Paola Banfija te svog osobnog bankara Paola Zolu jer je ostao bez 11 milijuna dolara. I ono što je važno navesti u to vrijeme 11 milijuna dolara je vrijedilo nekoliko puta više nego danas, a koliko je točno Kukoč izgubio novaca u današnjoj vrijednosti samo se može nagađati.

Kako se doznaje Kukoču je od 1991. do 2004. financijske poslove vodio Paolo Banfi, a Kukoč u tužbi navodi kako mu je Banfi s Paolom Zolom, njegovim osobnim bankarom, počeo uzimati novac s računa uz dodatak kako su krivotvorili njegov potpis na dokumentima za hipoteku hotela u Luganu.

Prije odlaska u Chicago Bullse 1993. Kukoč je - nakon odlaska iz Splita 1991. dvije godine igrao u Benettonu iz Trevisa (od 1991. do 1993.) gdje je imao milijunski ugovor i bio je jedan od najbolje plaćenih košarkaša u Europi te je i tada angažirao Banfija da mu vodi financije. Kako se navodi - s njim nije imao problema do 2004. godine.

'Dokumenti pokazuju da je Toni Kukoč potpisao hipotekarne dokumente u Luganu, u Švicarskoj, u prosincu 2006. No, Kukoč u to vrijeme nije bio u Švicarskoj i nikada nije potpisao te dokumente', piše između ostalog u tužbi koju je Kukoč podigao.

Dodajmo kako je Kukoč u sezoni 2005-2006. igrao za NBA momčad Milwaukee Bucks, a te je sezone i završio bogatu igračku karijeru. Stoga je jasno kako u prosincu 2006. kada je trajala NBA sezona nije mogao biti u Švicarskoj što će i dokazati.

Svih ovih godina Toni Kukoč - koji od 1993. s obitelji živi u Chicagu - je pokušao istjerati pravdu na švicarskim sudovima, ali nije imao uspjeha. Njegovi pokušaji nisu bili uspješni pa se odlučio podići spomenutu tužbu.

Također se doznaje kako je s Kukočevog računa isplaćeno oko 7,5 milijuna dolara, od ukupno 11 milijuna dolara, za investiciju u jedan ekskluzivni hotel u Švicarskoj.

Također u članku stoji kako je je bez njegovog odobrenja napravljeno više od 300 transakcija, i to u razdoblju od svega tri godine (od 2004. do 2007.). Sve to stoji u tužbi koju je Kukoč podigao i odlučio je ići do kraja.

Kako će cijela priča završiti teško je reći, ali od prije je poznato kako Kukoč nije jedini košarkaš kojeg su investitori uspjeli nagovoriti na ulaganja zbog čegga su ostali bez jako puno novaca.