Tema Dream Team

Toni Kukoč odgovorio kako bi prošla Jugoslavija da je na OI 1992. igrala protiv SAD-a

10.04.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Toni Kukoč, legendarni hrvatski košarkaš, nedavno je posjetio Beograd i bili su ga puni mediji. Razlog je promocija filma 'Magična sedmica'

Tako je jedna od tema bilo i povijesno olimpijsko finale u kojem je 1992. u Barceloni Hrvatska poražena od prvog originalnog Dream Teama 117:85 predvođenog Michaelom Jordanom, Larryjem Birdom, Magicom Johnsonom i drugima.

U emisiji 'Veče s Ivanom Ivanovićem' 55-godišnju Kukoč, koji iza sebe ima dugu i uspješnu NBA karijeri, dobio je pitanje kako bi te 1992. prošla reprezentacija Jugoslavije – da je kojim slučajem ostala na okupu i da se nije raspala bivša država.

'To su sve strašni igrači u tom Dream Teamu, svi igrači koji su u Kući slavnih. Ali ima i nas, nije da nas nema. Da imamo iskustvo od tri ili četiri godine igranja u NBA ligi, da vidimo da su to igrači od krvi i mesa koji imaju svoje dobre i loše dane, mislim da bi to bila jedna od najboljih košarkaških utakmica ikad odigranih', kazao je Kukoč dodavši:

'Znali smo da su oni fizički i atletski možda bolji od nas, ali što se same košarke tiče, njenih temelja, mislim da smo bili bolji. Dokaz tome su godine u kojima europski igrači koji dolaze u NBA, oni pomažu tim ekipama, stavljaju ih u red. Prošli smo toliko vremena radeći na temeljima, stekne se znanje čitanja igre. To se vidi kod Nikole Jokića, Luke Dončića, ali i svih koji su prije igrali', dodao je Kukoč koji je i prije govorio o ovoj temi. Ali nikad ovako iskreno i konkretno.

O toj temi detaljno se bavi i knjiga o YU-košarci 'Most Generacija', a najzanimljiviji dio pročitajte OVDJE.

Činjenica jest kako bi tadašnju reprezentaciju Jugoslavije, da se nije raspala, vrlo vjerojatno činili od nositelja igre većinom igrači iz Hrvatske i Srbije.

Zamislite te 1992. prvu petorku:

  • Dražen Petrović, Jure Zdvoc, Toni Kukoč, Dino Rađa, Vlade Divac

A s klupe čekaju priliku:

  • Zdravko Radulović, Saša Đorđević, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Arijan Komazec, Velimir Perasović, Zoran Savić, Stojko Vranković, Zoran Čutura…

Na širem popisu vjerojatno bi se našli Žan Tabak, Danko Cvjetićanin, Radisav Ćurčić, a posebna priča je i tada 21-godišnji Gregor Fučka koji je ranije preselio u Italiju i odlučo je igrati za njih. Dejan Bodiroga tad je imao svega 19 godina i zbog rata je rano napustio Zadar, a tu su još bili igrači kao recimo Stipe Šarlija, Ivica Žurić, Nenad marković, Željko Rebrača, Saša Obradović, Petar Naumoski, Miroslav Pecarski i mnogi drugi.

Zapravo bi tadašnji izbornik Dušan Ivković bio u 'velikim problemima kojih 12 igrača bi izabrao' jer konkurencija je bila - brutalna.

Cijeli VIDEO sažetak utakmice Hrvatska-SAD iz 1992. možete pogledati OVDJE.