BARCA ISPRED SVIH

Tko su najveći proizvođači igrača za top lige?

19.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Čak 38 igrača proizašlih iz La Masije igra danas u pet najjačih europskih liga, po čemu je Barca ispred svih po proizvodnji igrača. No ostatak liste mogao bi vas iznenaditi

Mišljenje da Barcelona ima najbolju omladinsku školu u Europi često uzimamo zdravo za gotovo. Posve razumljivo, uzevši u obzir kvalitetu njenih 'produkata' kojima je katalonska momčad toliko nakrcana da je prije nekoliko tjedana protiv Levantea zaigrala s jedanaestoricom igrača iz La Masije. Međutim, istraživanje švicarske institucije CIES Football Observatory sada donosi i čvrst dokaz da je Blaugrana u segmentu proizvodnje igrača ispred svih ostalih – ne samo po kvaliteti, nego i po kvantiteti.

Naime, Barcelona ima više igrača iz vlastite škole u klubovima najjačih pet europskih liga (Primera, Premiership, Bundesliga, Serie A i Ligue 1) nego ijedan drugi klub na svijetu. Čak 38 bivših polaznika La Masije danas igra u klubovima 'petice': njih 14 u samoj Barceloni te još 24 drugdje, među ovim drugima su, primjerice, Chelseajev Oriol Romeu, Liverpoolov Pepe Reina i Arsenalov Mikel Arteta. Valja napomenuti da se broj odnosi samo na igrače koje UEFA priznaje kao 'razvijene' u Barceloni – prema važećim propisima, nogometaš treba provesti najmanje tri godine u nekom klubu, i to u formativnoj dobi između svoje 15. i 21. godine (ne nužno u komadu), da bi ga se smatralo rezultatom vlastite proizvodnje, odnosno razvoja.

Ako je Barcelonino prvo mjesto u ovom istraživanju bilo očekivano, ostatak liste mnoge će iznenaditi. Na drugom mjestu nalazi se Lyon sa 31 igračem (10 još u klubu, 21 drugdje); treći je Real Madrid (29 igrača, od kojih je 8 još uvijek u momčadi), četvrti Rennes (24 igrača – 7 još uvijek u momčadi), a peti Manchester United (24; 9). Ostatak top tena čine: Bayern (23; 7), Sochaux (22; 12), Real Sociedad (21; 14), Atalanta (21; 5) i Atletico Madrid (21; 7).

Zanimljivo je da se visoko na listi nalaze i dva neeuropska, argentinska kluba: Boca Juniors s 15 i River Plate s 13 igrača poniklih u njihovim školama koji danas igraju u klubovima pet najjačih europskih liga. Oni su i najbolje plasirani od svih izvan 'petice' – uz Ajax, koji na ovoj listi također ima 13 igrača iz vlastite škole. Jako su uspješna i dva urugvajska kluba – Nacional (9) i Danubio (8) – uspješnija od bilo kojeg brazilskog.

Kako stoje hrvatski klubovi, pitate? Zapravo odlično, barem u usporedbi s drugima. Dinamo i Hajduk u ligama 'petice' imaju po pet igrača iz vlastitih škola – to je, primjerice, više od nekih tamošnjih prvoligaša, poput PSG-a, Fiorentine, Bologne, Genoe, Catanije, Udinesea, Nürnberga, Stoke Cityja, Wigana, QPR-a... Više i od mnogih proslavljenih klubova izvan pet najjačih liga, kao što su Benfica, Porto, PSV, Feyenoord, Celtic... U čitavoj istočnoj Europi samo dva kluba su se našla više na ovoj listi od Dinama i Hajduka... Možda već pogađate – taj su Partizan i Zvezda, koji imaju po jednog igrača više.

Kao izvanserijski kuriozitet spomenimo još da Marsonia ima dvojicu svojih na ovoj listi – naravno, Olića i Mandžukića. Po tome je nesretni brodski klub u istom rangu kao i Udinese, PSG, Vasco da Gama, Olympiakos, Galatasaray... Toliko ih je imao i NK Zagreb, ali sada će se Mateo Pavlović potpisom za Werder pridružiti dvojici Zagrebovih ranijih 'produkata', bosanskohercegovačkim reprezentativcima Emiru Spahiću i Mensuru Mujdži.

Dinamova petorka je: Luka Modrić, Milan Badelj, Hrvoje Čale, Boštjan Cesar i Dejan Lovren. Hajdukova: Nikica Jelavić, Ivan Perišić, Srđan Lakić, Ante Vukušić i Marko Livaja. Napomenimo da su slučajevi Perišića i Livaje donekle sporni, budući da su i jedan i drugi otišli iz Hajduka prije svog 18. rođendana i upitno je trebaju li se po postojećim pravilima smatrati 'razvijenima' u klupskoj školi. Međutim, postoje određene pravne poteškoće kod preregistriranja malodobnih igrača u inozemstvo i propisi su tu pomalo 'rastezljivi', a UEFA obojicu priznaje kao Hajdukove 'homegrown' nogometaše.

Utakmica u kojoj je za Barcelonu (nakon utakmice) igralo svih 11 igrača iz domaće škole