dalićev izbor

Tko će započeti utakmicu s Maltom? Većina sastava je poznata, a hoće li se među 11 naći Livaković, Petković i Vida?

11.11.2021 u 06:31

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija kreće u završne bitke za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Kataru

Ostale su još dvije prepreke do kraja. Dvije pobjede znače izravan plasman na smotru najboljih reprezentacija Svijeta, drugim riječima Hrvatska sama odlučuju o svojoj sudbini.

Istina, dobrodošao bi i kiks Rusa na domaćem terenu protiv Cipra, no valja se ipak držati realnih okvira.

Prvi protivnik Hrvatskoj u završnom ciklusu kvalifikacija je Malta (20:45 sati). Utakmica je to koja pred Vatrene osim imperativa pobjede stavlja još dva važna zadatka. Sačuvati se od ozljeda i žutih kartona koji prijete neigranjem posljednje utakmice kvalifikacija s Rusima na Poljudu čak petorici igrača i to Ivanu Perišiću, Marcelu Brozoviću, Duji Ćaleti Caru, Nikoli Vlašiću i Josipu Stanišiću.

Kako je izbornik Zlatko Dalić najavio da će u susret ući s najboljima i najspremnijima i bez ikakvih kalkulacija onda je jasno kako se posebno trebaju pripaziti Marcelo Brozović i Ivan Perišić koje valja očekivati među prvih 11.

Dalić ima još nekoliko nepoznanica koje će prelomiti u posljednji trenutak, no dobar dio prve postave može se iščitati. Prva nepoznanica je golman.

'Livaković nije izgubio poziciju i naše povjerenje, ali gledamo formu, kao i stanje svakog od igrača. Igrat će oni koji su u ovom trenutku najspremniji', rekao je Dalić dan uoči utakmice i tako ostavio prostor da se odluči za Simona Slugu ili debitanta Ivu Grbića. Nekako smo najbliži razmišljanju da će to ipak ostati Livaković.

Joško Gvardiol ima zacementirano mjesto stopera, a hoće li uz njega utakmicu započeti Domagoj Vida ili Dejan Lovren još je jedna od odluka koju će izbornik prelomiti u zadnji tren. Na bekovskim pozicijama trebali bi zaigrati Borna Sosa i Josip Juranović, u veznom redu Marcelo Brozović, Mario Pašalić i Luka Modrić, u napadu Ivan Perišić lijevo, Andrej Kramarić desno i...

I tu nas čeka još jedna Dalićeva odluka. Hoće li u špicu gurnuti Brunu Petkovića, Marka Livaju ili, što je manje vjerojatno, Antonija Mirka Čolaka.

Dalić čim prije želi doći u komfor zonu i tako si stvoriti prostor za kalkulacije vezane uz susret s Rusijom (odmaranje igrača, čuvanje od kartona...). Zbog toga je nekoliko puta naglasio kako će najbolji i najspremniji započeti susret. No, Vatreni su, tko god istrčao, favoriti i s tim se dobro znaju nositi. Tri boda su imperativ i realnost. Tek nakon toga pričat ćemo o Rusima, Splitu i rasprodanom Poljudu.