SVAKA ČAST

Teniski pothvat Rafaela Nadala; kada je Španjolac došao do toga, Novak Đoković tek je debitirao na Grand Slamu, toliko dugo traje...

01.10.2021 u 10:41

Bionic
Reading

Španjolski tenisač Rafael Nadal došao je do još jednog teniskog pothvata u svojoj trofejnoj karijeri koji će teško biti nadmašen

Bivši broj 1 i osvajač 20 Grand Slam naslova došao je do 6000 uzastopnih dana, a da je bio među prvih 10 na ATP ljestvici. Tako Nadal drži rekord po broju tjedana zaredom u prvih u deset najboljih - 836 tjedana i on neće biti dugo srušen.

Kad se prvi put probio u TOP 10, 25. travnja 2005., Novak Đoković je tek debitirao na Grand Slam turniru. To je nevjerojatan dokaz Naladove dugovječnosti.

Od početka ovog tjedna, 27. rujna, Nadal je proveo 836 tjedana zaredom unutar prvih 10 na svijetu. Drugi na listi je Jimmy Connors sa 789 tjedana, a Roger Federer na trećem mjestu sa 734 tjedna. Taj ukupni zbroj ne uključuje 22 tjedna koliko je ljestvica zamrznuta prošle godine zbog obustave sezone tijekom pandemije Covid-19.

Nadal, koji je na ATP Touru debitirao 2002. godine, prvi je put ušao u TOP 10 2005. godine nakon što je osvojio svoj prvi naslov u Barceloni, pobijedivši u finalu Juana Carlosa Ferrera. U to vrijeme kada se Nadal probio u sam vrh, među prvih deset bili su Roger Federer, Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Marat Safin, Gaston Gaudio, Tim Henman, Andre Agassi, Carlos Moya i David Nalbandian.

Španjolac je ove godine osvojio dva naslova, ali je u kolovozu prekinuo sezonu. Unatoč tome što nije igrao do kraja 2021., čini se da Nadal neće ispasti iz prvih 10. Trenutačno je na 6. mjestu svijeta i nema mnogo bodova koje će izgubiti.