POVIJEST SE PONAVLJA

Teatralno iznuđeni penal uzburkao nogometnu Afriku i izvukao kosture iz ormara. Južna Afrika traži poništenje utakmice s Ganom

16.11.2021 u 10:32

Bionic
Reading

Južna Afrika će podnijeti službenu pritužbu Afričkoj nogometnoj konfederaciji (CAF) i FIFA-i zbog suđenja u nedjeljnom porazu od Gane (0:1) u odlučujućoj utakmici afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022

Pobjedom je Gana preskočila Južnoafrikance i zauzela prvo mjesto u skupini G te tako prošla u posljednju fazu kvalifikacija u ožujku gdje će nastojati biti jedna od pet momčadi s kontinenta koja će rezervirati svoje mjesto na Kataru 2022.

No, Južnoafrički nogometni savez (SAFA) traži da se utakmica ponovi, tvrdeći da ih je 'opljačkao' senegalski sudac Maguette Ndiaye, koji je domaćima dosudio  dvojbeni penal.

Daniel Amartey iz Leicester Cityja teatralno je pao u svom kaznenom prostoru pod naizgled minimalnim kontaktom, a Ndiaye je pokazao na kazneni udarac, iz kojeg je pao jedini gol na dvoboju.

Južna Afrika će se u tužbi referirati na 2016. godinu, kada su morali ponoviti kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2016 sa Senegalom nakon što je ganski sudac Joseph Lamptey proglašen krivim od strane FIFA-e za nezakoniti utjecaj na rezultat utakmice.

Južna Afrika je spornu utakmicu dobila s 2:1, a kada je FIFA poništila utakmicu i doživotnom zabranom kaznila suca, Senegal pobijedio u reprizi s 2:0 i kvalificirao se za Rusiju 2018.

'Gledamo presedan u kojem nam je FIFA naredila da ponovimo utakmicu sa Senegalom i mislimo da, ako pravda treba biti zadovoljena, istu odluku treba donijeti i kod ove utakmice u Gani', tvrde Južnoafrikanci.